Manželé Radek a Hana z Břeclavi, kteří pracují u policie, se loni dozvěděli krutou pravdu. „Zdánlivě běžné onemocnění dýchacích cest se změnilo v diagnózu zánětu mozkových blan a míchy s celkovým selháním imunitního systému,“ řekl Hynek Čech, předseda správní rady Nadace REGI Base 1, která pomáhá policistům, hasičům a vojákům v těžké životní situaci.

Chlapci začalo ochabovat svalstvo a přestával hýbat končetinami. Okamžitě tak skončil v brněnské nemocnici na infekčním oddělení jednotky intenzivní péče. „Jeho stav se ale nezlepšoval. Ba naopak, zhoršoval se a přidaly se komplikace s dýcháním. Až na ARO se po několika dnech jeho stav zlepšil a po týdnu mohl být umístěn zpět na infekční oddělení JIP. První týdny hospitalizace byly však doslova děsivé,“ upozonil Čech.

Upoutaný na lůžko

Rodiče chlapečka prožívali bezesné dny a noci, kdy o jeho život bojovali lékaři na ARO oddělení a JIP infekčního oddělení Dětské nemocnice v Brně. Hoch zůstával upoután na lůžko, hýbal jen hlavou. Pak přišel zázrak. „Markovi se konečně začala vracet hybnost. Po měsíci opět stál a zkoušel chůzi s podporou. Reagovala i levá ruka, bohužel pravá zůstala nehybná,“ upozornil Čech.

Pomůžete policistům?

Marečkovi rodiče jsou policisté z Břeclavi. Díky nadačnímu fondu REGI Base se proto podařilo zajistit vyšetření u primářky Jarmily Zipserové, která je jedna z nejlepších dětských neurorehabilitačních lékařek.

„Ta doporučila intenzivní terapii v neurorehabilitační klinice  v Praze. Pojišťovna ale bohužel proplácí jen část nákladů na léčbu,“ upozornil Čech. Rodiče tak za léčbu platí měsíčně neskutečných 125 tisíc korun! To vše ze svého...

Zázrak číslo 2

Velkou pomocí by tam mohla být sbírka pro Marečka. Ta už vyvolala velký ohlas, dárci výrazně rodičům chlapečka ve složité situaci pomohli. „Marek nyní nastupuje první měsíc rehabilitací z celkem čtyřměsíčního cyklu. Díky solidaritě lidí už příspěvky pokryly polovinu jeho pobytu,“ netají radost Hynek Čech.

Malého chlapce tak můžete podpořit penězi, které zašlete na jejich transparentní účet, jenž uvedli na svých facebookových stránkách.

Chcete pomoci Marečkovi na neurorehabilitaci?

Sbírkový transparentní účet ve Fio bance: 2900415315/2010

Fotogalerie
9 fotografií