„Všechny nalezené dřevěné artefakty skončily v laboratořích v nádobách a samouzaviratelných sáčcích s destilovanou vodou a dezinfekcí,“ vysvětlila Lenka Kosová ze spolku Archaia Brno. Po několikaletém čekání přišly na řadu speciální roztoky, které z dřeva dostaly vodu a tak je bezpečně zakonzervovaly.

„Po nasycení a vysušení dřeva nastala malá detektivní práce a to skládání jednotlivých nádob a jejich slepení. Nakonec přišlo tmelení spár pomocí tónovaného včelího vosku,“ popsala Kosová. Výsledek je dokonalý, jako by misky staré sedm století právě vyrobi zručný řemeslník!

Značka sluníčko

Na jedné ze zakonzervovaných dřevěných misek našli odborníci značku ve tvaru sluníčka. Podle archeologa Pavla Staňka mohlo jít o výrobní značku řemeslníka, nebo snahu majitele, aby se mu nádoba určená k jídlu a pití neztratila. „Ale nemáme k tomu pochopitelně písemné podklady, takže jde jen o dohady," řekl archeolog. 

Spásná vlhkost

Rozkladu dřeva zabránila vlhkost, archeologové je totiž při průzkumu objevili ve zvlhčených jámách a ve studní. Vlhko uchovalo v zachovalém stavu i řadu jiných středověkých předmětů běžné potřeby tehdejších Brňanů. Nejznámější je kožená dámská botička, které se rovněž podařilo náročnou konzervací takřka vrátit původní podobu.

VIDEO: Ve Vyškově našli archeologové před dvěma lety unikátní hrob ze starší doby bronzové.

Fotogalerie
5 fotografií