„Prožil jsem s ním v životě mnohé. Za mnoho mu vděčím. Byl legendou. Vynikajícím zpěvákem, tanečníkem, houslistou a malířem. A také zlobičem a zbojníkem,“ řekl jeho přítel, režisér Břetislav Rychlík.

Smrt rázovitého všeuměla a dlouhá léta nejlepšího tanečníka horňáckého odzemku oplakávají nejen nejbližší a sousedé, ale také hudební kritik Jiří Černý, který nazval Slováka horňáckým Armstrongem. Pro Ondřeje Havelku byl „velkým bardem“.

Všeuměl, jakých dnes už není mnoho

Jura Slovák byl ale především uznávaným malířem. Jeho díla vlastní sběratelé na Slovensku, v Americe, Švýcarsku, Belgii, Rakousku a Francii.

Slovák rád maloval lidi, přírodu, současný i mizející folklor. „Na olejích se objevovali lidé zasazení do krajiny, koně i kytice,“ vzpomněla při vernisáži jedné z jeho výstav Lenka Fojtíková.

V celém jeho kumštu i v životě se odrážel především vztah k rodnému Horňácku. Dokázal je prezentovat nejen obrazy, ale také zpěvem, tancem a houslemi.

Horňácký inženýr, zbojník, pábitel a bard

Jura Slovák se narodil 22. března 1947 v Uherském Hradišti. Po absolvování školy ve Velké nad Veličkou vystudoval strojní průmyslovku a na brněnské strojní fakultě VUT se stal inženýrem.

S manželkou a dvěma syny žil dlouho ve Veselí nad Moravou, kde se stal členem legendární výtvarné Skupiny 5. Na důchod se pak vrátil žít a tvořit domů, do horňáckého Javorníka nad Veličkou.

VIDEO: Takhle vypadá horňácký folklor.

Video
Video se připravuje ...

Letošní ročník Horňáckých slavností se konal už pošedesáté, průvod krojovaných byl proto delší, než tomu bývá obvykle. Hynek Zdeněk