„Po celý svůj život zůstal skromným a nenápadným člověkem,“ informovali o smrti malíře jeho přátelé.

Jaroslav Blažek začal malovat v polovině 50. let, soustředil se na realistické portréty, cizí mu nebyly ani moderní experimenty. Proslulé byly jeho obrazy Jízdy králů.

Naplno mohl vystavovat až po roce 1989. Ve svých grafikách představil folkloristy z rodného Podluží, rád maloval koně a akty.

Všeobecně zřejmě nejznámější jsou keramické kachle a celé stěny, které jako zručný keramik vyrobil pro nádražní haly v Břeclavi, Bystřici pod Hostýnem, či unikátní kruhové nádraží v Petrově na Hodonínsku.

Pod jeho obrazy skládá rockový mág Pavlíček

Jaroslav Blažek naposledy vystavoval své malby a sochy předloni ve Valticích. Jeho díla zdobí kromě pražské Národní galerie také přední umělecké galerie v Německu, Austrálii, Itálii či Francii.

Mezi malířovy přátele patřil kytarista Michal Pavlíček. „Obrazů Jaroslava Blažka se dotýkám pohledem každý den, staly se součástí mého domova. Stále v nich nacházím poezii mně blízkou, od jemných snových linek portrétů dívek, přes ladné pohyby jeho vlajících a dupajících koní až po barevné emotivní tváře, které mne denně oslovují svou krásou a hloubkou. Skládám hudbu obklopen jeho obrazy a mezi nimi se cítím dobře,“ řekl kytarista na adresu svého přítele. Jaroslav Blažek zesnul v Praze.

VIDEO: Horňácké slavnosti mají tradici několik desítek let. 

Video
Video se připravuje ...

Horňácké slavnosti mají tradici několik desítek let. Hynek Zdeněk