Výstava „Zpřítomnění místa“ zahrnuje kromě aktuální tvorby i díla zhotovená přímo pro Špilberk. Skleněné sochy, které v návštěvnících vyvolají pocit nejistoty, monumentální instalace z pozinkovaných sítí v hranolové věži i objekty pracující s optickými klamy, to vše umělec nabízí návštěvníkům. 

Optické klamy, syrovost materiálu

Díla jsou umístěna do východního křídla, které se návštěvníkům běžně neotvírá, do prostor hranolové věže, královské kaple a nadbraní. 

„Skrze světelné odrazy skleněných tabulí, chlad ostrých hran, stínohru drátěných sítí či průhledy přes zhuštěná kouřová skla vytváří Stanický zvláštní pocit nejistoty. Jeho objekty balancují na hraně stability, pronikají skrze zdi, přesto navzdory tíze materiálů působí lehce a subtilně,“ popsal umělcův záměr kurátor Ján Gajdušek. 

Sochař a sklář studoval na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze v ateliéru sochy a v ateliéru skla v architektuře pod vedením Kurta Gebauera a Mariana Karla. Na New York School of Art absolvoval postgraduální studium a působil v ateliéru neo pop-artového umělce Jeffa Koonse. 

V současnosti vede ateliér Design skla na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, kde letos získal profesuru. Stanického díla jsou součástí veřejných i soukromých sbírek u nás i v zahraničí.

Video: Výstava největších úspěchů brněnského sportu

Fotogalerie
5 fotografií