Výmluvný je také podtitul hry Klíště. „Život je divadlo, ve kterém každý touží po jiné roli,“ řekl Bolek Polívka (69), který hru napsal a režíroval.

O co v Klíštěti jde?  Zatímco herec v podání Milana Lasici (79) má za sebou velmi úspěšnou kariéru, jeho kolega ztvárněný Bolkem Polívkou byl obsazován spíše do menších rolí.  Jejich rozhovor v divadelním klubu se tedy neobejde bez výčitek.

„Otázkou, která se celým příběhem prolíná, je, zda tito dva staří kohouti žijí podzim života, nebo jaro smrti,“ poznamenal Polívka.

Lasica mluví „babišovsky“

Lasica hraje slovenského divadelníka, žijícího v Česku. Ve hře proto úmyslně nemluví perfektní češtinou. „Zvolil jsem babišovskou češtinu,“ pousmál se Lasica.

K názvu hry a motivu klíštěte inspirovala principála Polívku borelióza, nemoc, kterou nedávno prodělal. „Musím se klíšťatům tak trochu pomstít,“ poznamenal Polívka.

Pocta nepřítomným kolegům

Oba herci v představení také vzdávají mezi řádky osobní hold svým dlouholetým kolegům a přátelům. Lasicův herecký partner Július Satinský zemřel v roce 2002. Polívka zase letos přišel o souputníka Jiřího Pechu. V inscenaci se proto také náznakem vzpomíná na „nejmenovaného nepřítomného kolegu“.

Klíště se stane v pátek 10. května poslední premiérou 26. sezony Divadla Bolka Polívky. Na jevišti se sejde Polívka v hlavní roli s Milanem Lasicou, už potřetí v historii. Ve vedlejších rolích se objeví Petr Halberstadt, Kamila Valůšková nebo Gabriela Štefanová a Milan Sedláček. Pražská premiéra je plánována na 17. září 2019 v divadle Studio DVA.

VIDEO: Boleslav Polívka o svém zemřelém příteli Jiřím Pechovi.