Mahen se narodil v Čáslavi jako Antonín Václav Josef Vančura a byl příbuzný se spisovatelem Vladislavem Vančurou. To a později přátelství s Rudolfem Těsnohlídkem ho předurčilo k novinářské a spisovatelské dráze. Přišla ovšem osudná okupace. Pro Mahena to byla rána, na protest spáchal 22. května 1939 sebevraždu.

Smrt drahého člověka vešla do domu a do mého života… Byl deštivý jarní den, na naší zahrádce kvetly jeho bílé pivoňky,“ vzpomínala na den sebevraždy svého muže vdova Karla (1896–1991).

Nacisté mají na svědomí i jeho nevlastního bratra Pavla Vančuru, kterého v roce 1943 popravili za odbojovou činnost.

Video
Video se připravuje ...

Tragický osud Jiřího Mahena připomíná nově rekonstruovaný památník: Zabil se kvůli okupaci nacisty. mm

Ve vile jako doma

„Vila, kde sídlí památník, byla Mahenovou poslední adresou. Nastěhoval se sem s manželkou v roce 1935 a žil zde až do roku 1939,“ říká mluvčí Mahenovy knihovny Jana Kuncová. Karla v ní zůstala až do své smrti v roce 1991.

 

Neměli děti, Karla proto chtěla, aby byla vila darována knihovně a stal se z ní památník jejího milovaného manžela.

Vila je po roce a půl oprav opět otevřená. Přestavovala se půda, byly položeny nové podlahy, předělávaly se elektroinstalace. „Cílem bylo, aby se návštěvníci cítili jako v domácím prostředí, jako ve 30. letech. Místo starých podlah z betonu a linolea jsou položeny krásné dřevěné podlahy,“ říká architekt Mikuláš Starycha.

V přízemí památníku je půjčovna knih a v prvním patře se nachází výstava věnovaná Mahenovi. „Návštěvníci si mohou poslechnout jeho autentický hlas či prohlédnout korespondenci se známými osobnostmi, Ladou, Seifertem či Nezvalem,“ popisuje Kuncová.

Vášnivý rybář

Málokdo ví, že měl dramatik, novinář a „knihomol“ Mahen měl rád rybaření. Jeho Rybářská knížka je dodnes považována za „bibli“ tohoto sportu.

Za první republiky byli rybáři označováni za „tiché blázny“, Mahenovi nálepka vadila. „Součástí expozice jsou i jeho rybářské pruty, splávky a také suvenýry z cest,“ doplňuje mluvčí.