Trička, reklamní předměty k akci, příspěvky na transparentní účet, to vše dohromady vyneslo 750 tisíc korun!

„Díky tomu splníme sen jedenácti potřebným. Například malá Janička se dočkala vytouženého koníka, pro záchranáře Zdeňka Mikulu půjdou peníze na rehabilitační pobyt v lázních Klimkovice,“ řekl Roman Jančiar, profesionální voják a hlavní organizační duše spolku Prosen.

Nechyběla ani Terezie Mazalová (20), dcera přítelkyně záchranáře Zdeňka Mikuly (43), kterého loni na podzim postihla cévní mozková příhoda.

Zdeněk je bojovník

Zdeněk zůstal ochrnutý od hlavy dolů, přesto reaguje na okolní situace. A v posledních měsících se jeho stav drobnými krůčky zlepšuje. „Do prosince ještě neměl mimiku, teď už ventiluje přes oči i pocity, radost, smutek, naštvání,“ popisuje Zdeňkovo zlepšení studentka univerzity v Olomouci.

Speciální počítač ukáže vzkazy

Kolegové se mu složili na počítač se speciální lištou. „Když okem zaměří na písmena, lišta je sejme, seřadí a nahlas přečte. Když je u něj třeba mamka, ukáže nám pak telefonem, co nám Zdeněk vzkazuje,“ popsala Terezie. Ostatně účastníci běhu se se Zdeňkem spojili přes obří videoobrazovku.    

Krůček po krůčku

„Nedávno pohnul i prstem. Začali jsme s ním jezdit na vozíčku na procházku, už udrží při jízdě hlavu. Je poznat, že je velký bojovník, že to nechce vzdát, “ svěřila Blesku Terezie.

Na Zdeňkovu rehabilitaci může každý přispět jakoukoli částkou na transparentní účet číslo:

2101357139/2010 Fio banka

Fotogalerie
19 fotografií