Dobročinný běh pořádá nevidomý běžec a horolezec Jan Říha, který se touto formou snaží pomoci handicapovaným osobám. Koná se 21. dubna ve Stříbrné Skalici jihovýchodně od Prahy. Na místo se z Prahy lze dostat autem, autobusem z Hájů nebo vlakem z Hlavního nádraží s přestupem v Čerčanech.

Tři různě dlouhé trasy závodu

Charitativní závod má dvě trasy na 5,5 a 12 kilometrů. Zúčastnit se jej může každý, kdo si chce sportovně zpestřit víkend, a hlavně kdo má zájem na pomoci druhým. Výtěžek běhu totiž připadne nemocnému Lukáši Havelkovi, který trpí Lesch-Nyhanovým syndromem. Startovné činí 200,- Kč předem nebo 300,- na místě. Kdo chce, může částku navýšit.

Zájemci se mohou zúčastnit i dobrovolného běhu na 1 kilometr, při kterém lze podpořit Lukáška libovolnou částkou. Doprovodný program a registrace začíná již v 8:30 na Náměstí Stříbrné Skalice. V 9:30 bude probíhat prezentace závodníků. Hromadný start pro obě soutěžní trasy vypukne ve 12:30.

Lesch-Nyhanový syndrom

Jedná se o metabolické onemocnění, které po narození postihuje 1 dítě z 380 tisíc. Tělo nemocného není plně schopné realizovat jeho myšlenky. V praxi to vypadá tak, že nemocný dokáže rukou sevřít nějaký předmět až po náramné abnormální snaze, která je pro ostatní zcela přirozená. Lidé trpící touto nemocí stíhají časté křeče končetin. Trpí také například okusováním rtů, prstů a jazyka, které nejsou schopni ovlivnit.

Lukášek je chytrý kluk, ale jeho tělo mu díky jeho motorice nedovoluje se realizovat,“ uvádí v tiskové zprávě Zdeněk Saleba, který je organizátorem akce. „Sám nesedí, hrát si jako jeho vrstevníci bohužel nemůže. Mluví zatím jen trochu, ale jelikož má výborný oční kontakt, skoro vše si očima umí říct. Má moc rád legraci a miluje společnost. Rádi bychom Lukáškovi dopřáli co nejšťastnější život.“ Přispět této snaze, a udělat něco pro své vlastní zdraví, můžete 21. dubna i vy.