Speciální krmení v Zoo Brno je součástí projektu „Maminko, usměj se!“ charitativní organizace Velvet Smile. „Tento projekt sdružuje více aktivit, ale především je určen maminkám, obětem domácího násilí, a těm, které dlouhodobě pečují o nemocné dítě,“ řekla Blesku ředitelka organizace Velvet Smile Věra Kadlecová.

Letos spolu Štědrý den v zoo prožilo devět rodin, celkem asi 25 dětí a jejich příbuzných. „Dopoledne v brněnské zoo bylo krásné. Sešli jsme se v hojné skupině rodičů, popovídali jsme si a panovala pohoda,“ prozradila Kamila, maminka osmiletého Adámka (oba jsou oběťmi domácího násilí). „Moje děti měly radost z autíčka, které nás vozilo po zoo. Mě potěšilo setkání s jinými rodinami, málokdy se dostaneme mezi lidi, protože nás omezuje Tomáškův handicap,“ svěřila se Helena. Její desetiletý syn Tomáš je autista. 

Je nezbytné v těžké životní etapě načerpat novou energii a setkat se s novými lidmi. Nové zážitky a jejich sdílení pomohou zpestřit stereotyp. Právě pohoda, pozitivní naladění a energie přímo působí na nemocného,“ myslí si Kadlecová. Dodala, že se do letošní ani do minulých akcí nezapojují jen maminky, ale i tatínci, sourozenci či prarodiče.

„Krásný zážitek, hlavně krmení zvířátek, se kterým jsme se mohli i pomazlit. Nahoře nás čekalo překvapení. V chýši s tématem Afrika byl stromeček s dárky pro maminky a děti. Pochutnali jsme si i na občerstvení, cukroví a vynikajícím salátu mluvčího zoo Michala Vaňáče,“ svěřila se Martina, maminka desetiletého autisty Davídka.

„Všichni jsme si to užívali. Prozpěvovali jsme vánoční koledy a mávali kolemjdoucím. Bavilo nás například krmení lam,“ svěřila se Dana, jejíž tříletá dcera Nelinka trpí vážnou vadou sluchu. Kdo chce těmto rodinám pomoci, může přispět na transparentní účet charitativní organizace Velvet Smile – 2600660829/2010.