Radek nejprve navštěvoval speciální základní školu určenou pro postiženou mládež v Brně. „Pochopil jsem tam, že duševně jsem jinde než ostatní žáci, a chtěl jsem se proto integrovat mezi zdravé lidi,“ popsal své studijní počátky.

Vozíčkář poté zvládl studium na střední škole informačních technologií a sociální péče. Když pak ale s maturitním vysvědčením sháněl pracovní uplatnění, tvrdě narazil.

„Naivně jsem si myslel, že snadno najdu práci. Bohužel ani po dvou letech usilovné činnosti jsem ale neuspěl. Někde jsem narazil v tom, že jsem neměl praxi, mnohde chyběl bezbariérový přístup, který zaměstnavatel odmítal zřídit,“ vysvětlil.

Depresi se mu podařilo zažehnat až po dalším 1,5 roce. Kdy začal studovat na VŠ Karla Engliše v Brně. „Škola mi prostřednictvím kvestorky Jarmily Vašulkové vyšla ve všem vstříc, dokonce kvůli mně zřídila bezbariérové WC. Dnes mám tady vlastně svou druhou rodinu. Vyhovuje mi individuální přístup se zájmem o studenta jako o člověka,“ popsal své zkušenosti Řehoř.

Na zmíněné škole vystudoval ekonomiku a právo v podnikání a získal bakalářský titul, nyní dokončuje studium bezpečnostně – právní činnosti ve veřejné správě. „Rád bych získal titul magistra a později i MBA,“ netají se svým zaujetím pro výuku.

 

Studená sprcha ale přišla Řehořovi ze sociálky. Přestože byl od 18 let zařazen do 3. stupně příspěvku na péči, od roku 2013, kdy vznikly nové tabulky, byl najednou zařazen jen do 2. skupiny.

„Neprošel jsem o jediný bod. Nové tabulky jsou přitom strašně nespravedlivé. Zkoumá se deset oblastí, které mají např. 6 bodů. Pokud dokážete splnit jen jediný z nich, např. osobní hygienu, je to vnímáno tak, že již dokážete z té oblasti vše. To je samozřejmě nesmysl. Maminka, která se o mne stará, tak přišla o 4 tisíce měsíčně a ty peníze nám opravdu moc chybí. Nevíme, jak je nahradit,“ přiznal.

Invalidé to mají v životě těžké. Mnohem hůř se brání i podvodníkům.


Video
Video se připravuje ...

Invalida se stal ručitelem úvěru, aniž by o tom věděl tv JOJ