Jakub byl donedávna kluk jako každý jiný. Ještě do prosince loňského roku aktivně sportoval,“ řekla o studentovi brněnského gymnázia jeho teta Miluše H. (47). Věnoval se atletice a hlavně běhu. Jenže těsně před loňskými Vánocemi přišla pro rodinu zdrcující zpráva. Jakub trpí leukémií.

Nejen pro rodiče a pro tři jeho sourozence to byla strašná rána. Šokovalo to i nás. Lékaři ale dali rodině naději, začali ho léčit chemoterapií a začali procházet databáze dárců kostní dřeně. Mnoho Jakubových známých a kamarádů šlo darovat krev,“ říká teta studenta.

Rodina si nyní klade spoustu otázek – bude moci Kuba ještě někdy dělat milovanou atletiku, zapře nohy do startovních bloků a vyběhne na ovál? Oslaví dvacáté narozeniny? Dostuduje? Stane se jednou tátou? Bude žít…? A doufá v dobré odpovědi.

Jakubův další osud záleží ale na ochotě nás všech. Nás, kteří nebudeme k jeho a nejen jeho osudu lhostejní a necháme si ze žíly odebrat trochu krve. Vstoupíme tak do registru dárců kostní dřeně. Jakubovi se už desítky lidí snaží pomoci, zatím marně. Nikdo se jako vhodný dárce zrovna pro něj nepotvrdil.

Například na počátku července odevzdalo kvůli Jakubovi vzorek své krve 111 lidí na Velehradě. „Bohužel ani jeden z nich nevyhovoval. Je nutné proto hledat dál,“ upozornila teta s tím, že krev darovali i její synové.

Vhodný dárce musí být mezi 18 a 35 lety a nemusí se ničeho obávat. Stačí, když na jakékoliv transfuzní stanici odevzdá 2 ml své krve. Pokud by vyhovoval, nemocnice by jej kontaktovala.

Jakub už kostní dřeň potřebuje jako sůl. Po půlroční chemoterapii má jít totiž už v srpnu na operaci. Ta je pro něj klíčová, jde mu totiž o život. Rodině se snaží pomoci i nadace Ulice Dětem a Atyp magazín.

Rodina se obrací na veřejnost s výzvou, aby jí nebyl osud nadějného studenta lhostejný. „Jestliže splňujete věkovou hranici, pomozte prosím Jakubovi. V obdobné situaci se totiž může ocitnout každý z nás,“ vyzývá veřejnost Miluše H.

„V českém registru je aktuálně 72 tisíc dárců. Nyní jich bylo vzhledem k věku pět tisíc vyřazeno. Stav je nutné doplnit. U nás uvědomělost stále chybí. Zatímco v Německu je v registru každý dvacátý, u nás dvoustý,“ řekla Zdena Wasserbauerová (77), dobrovolnice z Otrokovic, která sehnala za 20 let již 11 tisíc dárců do registru.

Chcete pomoci? Informace o darování kostní dřeně najdete například na: www.kostnidren.cz či www.darujzivot.cz.

VIDEO: Brněnští lékaři umí lépe poznat, komu hrozí rakovina.

Fotogalerie
4 fotografie