1. Ceny plynu a elektřiny

Jedním z nejdůležitějších faktorů je cena. Srovnávejte ceny a tarify různých dodavatelů a zjistěte, zda nabízejí pevné nebo proměnlivé sazby. Pečlivě zvažte, jaký typ tarifu odpovídá vašim potřebám. Někdy může být výhodné zvolit fixovaný produkt a pevnou cenu pro stabilní náklady, zatímco v jiných případech může být výhodné mít standardní tarif s maximálně tří měsíční výpovědní dobou.

Většina dodavatelů na trhu dnes nabízí oba typy produktů, protože je třeba se zaměřit na porovnání cen jednotlivých společností a zejména pak na novinky a zvýhodnění připravené pro nové zákazníky. Konkurenční boj nahrává zákazníkům, kteří na přetahované mezi dodavateli mohou vydělat.

Například jeden z největších dodavatelů energií na trhu Pražská plynárenská připravila pro zákazníky nové produkty s fixovanou cenou plynu a elektřiny na jeden nebo dva roky.

S dodavateli můžete samozřejmě podepsat buď smlouvu na dobu neurčitou, nebo na dobu určitou. Maximální výpovědní lhůta smlouvy na dobu neurčitou trvá 3 měsíce. Smlouvy na dobu určitou mohou být administrativně náročnější. Při přechodu k jinému dodavateli je nutné ji včas vypovědět a pohlídat si, aby nedošlo k jejímu automatickému prodloužení.

Součástí smlouvy na dobu určitou je často fixace ceny plynu nebo elektřiny. To znamená, že dodavatel garantuje po celou dobu platnosti smlouvy stejnou cenu. Je přitom čistě na vás, zda se pro produkt s fixací rozhodnete.

Webové stránky a srovnávače cen mohou být užitečné nástroje pro získání informací o aktuálních cenách. Je ovšem důležité být obezřetný při používání komerčních srovnávačů při výběru dodavatele energie. Komerční srovnávače jsou provozovány soukromými firmami, které mohou mít své vlastní zájmy a mohou preferovat některé dodavatele energie z důvodu provizí nebo partnerských dohod.

Jako nejvhodnější způsob se nabízí využít srovnávače nabídek dodavatelů elektřiny a plynu na webových stránkách Energetického regulačního úřadu (ERU), který poskytuje objektivní a nezávislé informace a neupřednostňuje žádné konkrétní dodavatele energií.

2. Zelená energie

Pro mnoho spotřebitelů je důležité, aby jejich dodavatel energie dbal na životní prostředí. Zjistěte, jakým způsobem vyrábí energii a jaké opatření přijal k minimalizaci negativního dopadu na planetu. Mnoho dodavatelů nabízí zelené tarify nebo certifikáty pro obnovitelnou energii. Pražská plynárenská má ve své nabídce ekologický tarif EKO FLEXI, s garantovanou cenou elektřiny, která pochází výhradně z obnovitelných zdrojů.

Zvýšená citlivost na otázky životního prostředí a změny klimatu hraje roli v tom, proč spotřebitelé stále více preferují dodavatele s udržitelným přístupem k výrobě a dodávce energie. Investice do obnovitelných zdrojů mohou vnímat rovněž jako záruku stabilního zásobování a dostupnosti energie v budoucnosti.

3. Slevy a výhody

Někteří dodavatelé nabízejí dodatečné výhody a slevy pro své zákazníky, jako jsou programy věrnosti, slevy na další služby nebo bonusy za převedení k nim svých známých. Zhodnoťte tyto bonusy a zjistěte, zda by vám mohly přinést další úspory nebo výhody.

Již zmíněná Pražská plynárenská má pro své zákazníky oblíbený věrnostní program Zákaznická výhoda, kdy každý zákazník se smlouvu na odběr energií může čerpat bonusové služby až do výše 10 tisíc korun. Pro nové zákazníky má společnost připraven mimořádný bonus 2 500 Kč za online sjednání smlouvy pro nové odběrné místo plynu i elektřiny.

4. Zákaznický servis

Zákazníci upřednostňují dodavatele, kteří jsou transparentní ve svém obchodování a poskytují jasné informace o svých tarifech, poplatcích a podmínkách. Důvěryhodnost je klíčovým faktorem při výběru dodavatele, a proto je důležité, aby byl schopen odpovědět na vaše otázky a poskytovat srozumitelné informace.

Hodně napoví, jestli dodavatel podepsal Etický kodex obchodníka s energiemi, který vymezuje, jak má správně vypadat profesionální jednání obchodníka se zákazníkem.

Před výběrem dodavatele si zjistěte, jaké služby a podporu nabízí. Zákaznická podpora je klíčovým prvkem v případě řešení zákaznických požadavků i problémů.

Někteří dodavatelé mají síť poboček po celé ČR, zákazníky stále více preferovaným způsobem je ovšem telefonický kontakt a zejména možnost využití online samoobslužných aplikací. Při změně dodavatele se proto zaměřujte na to, jakými všemi způsoby můžete s dodavatelem v případě potřeby komunikovat. 

Uvedená Pražská plynárenská otevřela na počátku roku v hlavním městě nové zákaznické centrum, čímž dává najevo, že ji na přímém kontaktu se zákazníky, osobním přístupu a řešení jejich požadavků velmi záleží. Pro zákazníky s ostatní regionů celé ČR je připravena online samoobsluha, v rámci které lze vyřídit vše od výběru vhodného tarifu až po vyúčtování energií a zadání samoodečtů.

5. Spolehlivost a zkušenosti

Před konečným rozhodnutím je na místě zjišťovat, jak dodavatel zvládal předchozí krizové situace nebo neočekávané události, jako byl nedostatek zásob nebo dokonce výpadky v dodávkách komodit. Jeho schopnost efektivního řešení mimořádných událostí je klíčovým ukazatelem toho, jak dobře se dokáže postavit k problémům.

Při zhodnocování těchto dodatečných faktorů můžete snížit riziko, že se ocitnete v situaci, kdy dodavatel není schopen plnit své závazky. Spolehlivost, finanční stabilita a schopnost řešit neočekávané události jsou klíčovými aspekty, které vám pomohou zvolit dodavatele s dlouhodobou udržitelností a schopností poskytovat bezproblémové služby.

Velikost dodavatele může být důležitým faktorem při výběru, protože větší společnosti mají obvykle větší finanční stabilitu a dostatečné kapacity. Tito dodavatelé mohou mít také větší vliv na trhu a lépe vyjednávat v rámci nákupů či poskytovat další výhody pro své zákazníky.

Dodavatelé s dlouholetou existencí mají často stabilnější finanční zázemí a větší pravděpodobnost, že budou schopni dodávat cenově dostupnou energii v dlouhodobém horizontu. Nároky spotřebitelů v tomto směru se zvyšují s ohledem na faktor, že v minulosti došlo ke krachu nebo ukončení činnosti některých dodavatelů. Společnosti, které působí na trhu dlouhodobě a mohou se pochlubit dostatečným zázemím, mohou mít výhodu.

Český trh s energiemi se dále výrazně proměňuje – zákazníci se již zdaleka nerozhodují jen podle ceny jednotlivých energií a tarifů.  Spolehlivost, finanční stabilita, společenská odpovědnost a schopnost řešit krizové události jsou klíčovými aspekty, které zákazníci zvažují při výběru dodavatele. Kladou přitom důraz na schopnost dodavatele poskytovat kvalitní a bezproblémové služby.