Diagnózu porucha autistického spektra (PAS) si ročně u nás vyslechne zhruba 2 000 rodin. Tenhle verdikt je pro rodiče velký šok, většinou si představí tu nejvážnější formu. Autismus má ale mnoho podob. V čem se nicméně rodiče autistických dětí shodují je nepochopení okolí a nálepka „nevychovaného dítěte“.

Včasná diagnóza a specializovaná péče je klíčová

Autismus je celoživotní porucha, která čtyřikrát více postihuje chlapce a její příčina není známá. PAS se podle odborníků dá diagnostikovat už kolem roku dítěte. Jak to ale jako rodič poznat? Autistické dítě se chová jinak než ostatní děti. Svět je pro něj nesrozumitelný, a tak často reaguje emotivně až agresivně. Pokud tohle u své ratolesti pozorujete, konzultujte to se svým pediatrem nebo vyhledejte dětského psychologa.

Autor: Adobe Stock

Diagnóza PAS zní pro rodiče děsivě, je ale dobré vědět, že polovina autistických dětí má pouze mírný projev. To znamená, že nemají poškozený intelekt a často jsou velmi nadané. Řadu věcí, které jim chybí, se mohou naučit. Takže čím dříve s tím začnete pracovat, tím lépe,“ říká speciální pedagožka Lenka Bittmannová. To potvrzuje i maminka devítiletého autistického Kryštofa: „Syn naprosto normálně zvládá režim běžné školy, jen potřebuje pomoci se sociálními věcmi, neumí zvládat ironii nebo dětské pošťuchování.“

Autismus není volba, respekt ano

Autismus neovlivňuje pouze samotné dítě, ale celou rodinu. „Okolí vám dává najevo, že máte nevychované dítě, že ho nezvládáte. Připadáte si jako nejhorší rodič,“ popisuje své pocity Jana, matka desetiletého autisty Marka.

Rodiče autistických dětí žijí v neustálém stresu. Snaží se vychovávat dítě, které je jiné. Přitom se na denní bázi setkávají s nepochopením a odsuzováním. Podle psychologů navíc rodiče často jedou v začarovaném kruhu. Jsou z péče o své dítě frustrovaní, přenáší na něj svou nervozitu, a to se o to více chová problémově.

Potíže mají také s hlídáním. Ne každý si troufne převzít péči o autistické dítě, a právě s tím potřebují rodiče pomoci. Musí si občas odpočinout, věnovat se partnerovi, v klidu zajít na úřad nebo k lékaři. K tomu tu jsou tak zvané odlehčovací služby. Těch je ale u nás zatím zoufalý nedostatek, a tak na chvilku pro sebe rodiče čekají třeba i rok.

Jiní potřebují pořídit pomůcky potřebné pro rozvoj jejich dítěte. Jako paní Tereza, která sama žije se třemi autistickými syny. „Plynaři před naším domem spravovali plynovod a stavební hluk mé syny velmi zneklidňoval. Byla jsem z toho už zoufalá, tak jsem to šla dost emotivně řešit. A z problému byla najednou neskutečná pomoc,“ vypráví Tereza.

Na místě byl zrovna vedoucí stavby z GasNetu Svatopluk, kterého příběh Terezy a jejích synů zaujal a rozhodnul se ihned jednat. V rámci zaměstnaneckého programu #GasNetSrdcem vypsal na Donio.cz sbírku na pořízení počítače pro Matouše, jednoho ze synů paní Terezy. Docházku do školy nezvládá, ale je velmi nadaný a touží studovat na gymnáziu.

Pomůžete i vy?