Sezame, otevři se

Chcete zažít stejný pocit, jako když se před vámi otevře pokladnice z Pohádek tisíce a jedné noci? Pak vstupte do nitra tureckých tržišť! Kromě zboží nejrůznějšího druhu tu najdete skutečnou esenci  turecké kultury. Uprostřed ručně tkaných koberců, malovaného nádobí a mozaikových lamp se snadno a rádi ztratíte. Ještě že vás na každém kroku sleduje prorokovo oko, typický turecký ochranný amulet, který se zde dá koupit ve spoustě provedení. Obklopeni vůní exotického koření, ale také čaje, medu a ořechů určitě neodoláte, abyste neochutnali některou z místních sladkostí.

Autor: Coral Travel s.r.o.

Velký bazar

Největší turecké tržiště Kapalı Çarşı v Istanbulu rozhodně stojí za návštěvu. A nejen pro ty, kteří rádi nakupují. Jeho původ totiž sahá až do 15. století, a patří tak k nejstarším památkám svého druhu.  V tomto komplexu pasáží, obchůdků a stánků si vybere svou vzpomínku na dovolenou opravdu každý. Tzv. „Velký bazar“ není v Turecku jediný a větší či menší tržiště najdete prakticky v každém tureckém městě.

Autor: Coral Travel s.r.o.

Nebojte se smlouvat!

Smlouvání na bazarech patří k tureckým tradicím a mnoho prodejců ho očekává, přestože na zboží uvádí cenu. Záleží jenom na vaší vynalézavosti, kolik nakonec ušetříte. Nejdůležitější je ale zachovat vzájemnou úctu a respekt, pak budou spokojené obě strany. Pokud vyjedávání o ceně nepatří k vašim koníčkům, zajděte spíše do malých obchůdků ve městě, kde už se smlouvání neočekává. I v té nejzapadlejší uličce můžete najít skutečný poklad za mnohem lepší cenu než na bazarech. A bez pro mnohé nepříjemného vyjednávání. 

Módní nebe

Pestrobarevné „pašmíny“ sice seženete i doma, ty se však rozhodně nemohou rovnat pravým pašmínovým šálám, jaké se prodávají v Turecku. To však není jediné, do čeho se tu rádi zahalíte. Jestli je Turecko něčím opravdu pověstné, tak je to kožený sortiment. Nejen kabelky ze špičkové kůže, ale také bundy, kabáty a další kožené doplňky.

Snadno se pak může stát, že se necháte kouzlem tržitě unést a ke zpáteční cestě budete potřebovat ještě jeden kufr. To však v Turecku není žádný problém, protože se tu dají celkem levně koupit i zavazadla.