Vzít si půjčku je významným finančním rozhodnutím, takže je nejlepší udělat to chytře. Zde je pár základních věcí, které byste měli vědět, než si vezmete půjčku.

1. Proč potřebujete peníze

Vědět, proč si potřebujete půjčit peníze, je nejdůležitějším faktorem, který musíte zvážit, než si vezmete půjčku. Půjčení peněz je velký finanční krok a může vám pomoci, nebo vám ublížit. V případě, že nemáte vytvořenou rezervu a dojde k nepředvídané události, je to mnohdy jediné vhodné řešení. Nicméně půjčené peníze by vždycky měly jít na konkrétní účel, jinak se může snadno stát, že je utratíte a nebudete ani pořádně vědět za co. 

2. Kde peníze získat

V závislosti na tom, jakou půjčku potřebujete, budete mít k dispozici několik možností. Nejrychlejší a nejjednodušší způsob, jak získat osobní půjčku, je obrátit se na banku, se kterou máte již existující vztah. Pokud budete jednat osobně přímo s pracovníkem banky, může se vám dokonce stát, že vám žádost schválí přímo na místě. Navíc váš úvěr bude u stejné banky, díky čemuž bude správa platby o něco pohodlnější.

Pokud chcete ušetřit peníze i čas, doporučujeme hledat půjčky online. Existuje mnoho online poskytovatelů, kteří nabízejí osobní půjčky za velmi zajímavých podmínek. Půjčka online může mít mnohdy lepší úroky, než nabízí vaše banka, a dokáže vás překvapit i nečekaným bonusem.

Aktuálně můžete například při získání Razdva půjčky vyhrát jednu ze tří elektrických koloběžek Ducati. A vzhledem k tomu, že taková koloběžka není úplně levné zařízení, rázem vám svou cenou půjčku v podstatě sníží. 

3. Jaké jsou podmínky půjčky

Před podpisem se ideálně seznamte nejen s úroky, ale také se všemi poplatky, které půjčka obsahuje. S jakými se můžete setkat? 

  • Poplatek za poskytnutí půjčky (nebo za zpracování půjčky)
  • Poplatek za neúspěšnou platbu
  • Pokuta za předčasné splacení
  • Poplatek za pozdní platbu

A i když se dnes výše úroků používá jako mocné zaklínadlo, podle kterého poznáte, zda se půjčka vyplatí, ne vždy je to pravda. Mnohdy bývá výhodnější půjčka s vyššími úroky, ale nízkými nebo žádnými dodatečnými poplatky.