HDMI snad dnes nikoho nepřekvapí

Takřka za standardní řešení by šlo označit kabel HDMI. Ať už jde o počítače, televize, či monitory, v drtivé většině případů na zařízení HDMI vstup či výstup najdete. Kromě obrazu je zcela standardní, že skrz HDMI kabel lze přenášet také zvuk. To se hodí ve chvíli, kdy si například pouštíte z notebooku film na televizi a chcete, aby vám audio hrálo z TV reproduktorů.

HDMI kabel se snadno zapojuje, je skladný, cenově dostupný a díky široké podpoře ze strany výrobců elektroniky je do značné míry univerzální. Na druhou stranu i HDMI má své nevýhody, proto aktuálně sílí snahy o jeho nahrazení modernějšími alternativami.

USB-C jako jednotný konektor budoucnosti?

Právě USB typu C se mělo stát tím, co HDMI nahradí. Proto například někteří výrobci notebooků přestali HDMI na své modely umisťovat. Jenže spotřebitelé se zatím HDMI vzdát nechtějí. USB-C kabely totiž mají jednu zásadní nevýhodu – pro uživatele není na první pohled patrné, k čemu konkrétní kabel slouží. Přes obyčejný USB-C kabel dodávaný k mobilnímu telefonu totiž například můžete zařízení dobíjet, pro přenos video signálu jej ale využít nemůžete. A takto bychom mohli pokračovat.

V případně HDMI kabelu je jasné, že přenos videa bude podporován. Ačkoli je nutné upozornit na to, že ne každý HDMI kabel je stejný a některé druhy například nemusejí podporovat přenos 4K obrazu. V případně USB-C je ale celá situace mnohem komplikovanější. Nechceme USB-C zatracovat, ale vyhrát v souboji proti ostatním konektorům pro něj bude těžké. V každém případě je ale potřeba říct, že v nových noteboocích i monitorech USB-C najdete stále častěji a rozšíření tohoto konektoru rychle roste.

SCART znáte?

Dostáváme se ke starším typům konektorů. Konektor SCART už dnes může na mladší ročníky působit jako muzejní kousek. Není tomu ale tak dávno, co jsme z něj byli doslova nadšení. Najednou šlo opravdu jednoduše propojit televizi, VHS nebo DVD přehrávač i další zařízení. Z dnešního pohledu působí SCART konektor jako obrovské monstrum, které navíc špatně zapojuje. Ve své době šlo ale o revoluci, a tak nebylo divu, že se dlouhou dobu těšil SCART obrovské popularitě. Právě HDMI by se dalo označit za nástupce tohoto konektoru.

Co takhle DVI nebo VGA?

Zatímco SCART vládl televizím, na počítačích jsme častěji viděli konektory VGA a DVI. Také ty dnes plně nahradil HDMI konektor. Je tomu ale jen pár let, co jste i v moderních noteboocích stále mohli najít nevzhledný VGA výstup, aby bylo možné zařízení připojit na projektor. Právě v projektorech se totiž VGA konektor udržel velice dlouho.