Nebojte se květin: I do koupelny patří

Květiny dokážou prostor osvěžit a oživit. Pohled na zelené listy uklidňuje. Některé květiny mají schopnost také čistit vzduch. Obklopit se pokojovkami je trend posledních let. Jak je to ale s květinami v koupelně? I tam mají své místo.

Stačí si vybrat druhy, které dobře snáší vlhko a snesou případně i méně světla. Sáhněte proto po nenáročných a odolných rostlinách, které vám oživí koupelnu.

Květiny, které se hodí do koupelny:

  • Břečťan – tahle rostlinka miluje vlhko a poradí si i ve stinném prostředí. Barvu listů ovlivňuje právě míra slunečních paprsků. Čím více světla břečťan dostane, tím světlejší listy má. V tmavší koupelně pak ztmavnou i jeho listy.
  • Šťastný bambus – jinak také dračinec pruhovaný patří mezi velmi nenáročné rostlinky. Můžete ho pěstovat také hydroponicky. To znamená, že nemusíte jednotlivé výhony sázet do zeminy, ale stačí je umístit do vázy s vodou. Nevadí mu stín ani vlhko. Dařit se mu bude kdekoli v koupelně, na okně i na umyvadlové skřínce.
  • Tenura – neboli tchynin jazyk vyniká svou odolností. Pokud rostlinku zapomenete několik dní zalít, vůbec nic se jí nestane. Má vysoké dužnaté listy, které mohou být celé zelené nebo žíhané. Daří se ji prakticky všude a v koupelně ji nebude vadit ani stinný koutek.

Oživte koupelnu osvětlením: Zkuste LED pásky

Zkuste využít LED pásky, kterými můžete podsvítit poličky, zrcadlo, vnitřky koupelnových skřínek, případně celý sprchový kout. Při výběru sáhněte po kvalitnějších LED páscích, které snesou i vlhké prostředí. Vybrat si můžete neutrální LED pásky, které svítí bíle nebo sáhnout po barevných, které si nastavíte přesně podle své nálady.

Zvolte vhodné doplňky: Vsaďte na úložné prostory nebo koupelnovou předložku

Snažte se koupelnové doplňky sladit do jednoho stylu podle materiálu i barvy. V koupelně se bude skvěle vyjímat dřevo, keramika i sklo. Všechny tyto detaily a drobné úložné prostory dokážou koupelnu zkrášlit a vytvoří z ní moderní prostor, který působí elegantně a organizovaně.

Pokud hledáte další způsoby, jak koupelnu zútulnit, mrkněte se i na koupelnové předložky. Ideální jsou měkké podložky s vyšším vlasem, díky kterým vás nebudou studit nohy při čištění zubů nebo líčení.

Koupelnová předložka vám zajistí příjemně hebký a hřejivý došlap. Protiskluzový podklad zase zvýší bezpečnost v koupelně například při vylézání z vany nebo sprchového koutu.

Hrajte si s barvami: Kontrasty dodají koupelně eleganci

V koupelně nezapomínejte ani na barvy. Vyměnit obklady představuje poměrně velkou investici, ale nemusíte se hned pouštět do tak velkých změn.

Barevnou paletu v koupelně upravíte i přidáním drobností. Při výběru doplňků se nebojte volit kontrastní barvy. Pokud máte například světlou koupelnu, sáhněte třeba po tmavších ručnících, předložce nebo nádobce na mýdlo.

Volte raději teplejší barvy, které koupelnu zútulní. Například světle modrá barva může působit příliš studeně a sterilně.

Naopak mezi moderní barvy do koupelny patří různé odstíny hnědé nebo béžové. Populární jsou i koupelnové doplňky z bambusu. Seženete nejen držáky na kartáčky a dávkovače na mýdlo, ale také poličky, regály a další úložné prostory. Tam můžete vyskládat třeba ručníky nebo uklidit kosmetické prostředky.

Koupelnu oživíte i s omezeným rozpočtem. Stačí vyladit několik detailů a vytvoříte si moderní koupelnu, která vám bude dělat radost každý den.