Evropské hry se poprvé uskutečnily v roce 2015 a od té doby se po vzoru olympiády konají každé čtyři roky. Letos tak v Polsku půjde už o třetí ročník. Akce, kterou organizují Evropské olympijské výbory, je od začátku spojena s několika kontroverzemi. Pořadatelství předchozích her měly na starosti země s autoritativním režimem, nejprve Ázerbájdžán a poté Bělorusko. Pořád ještě mladý sportovní projekt  stále hledá vhodný formát, o prestiž na starém kontinentu se navíc musí dělit s tzv. evropským sportovním šampionátem, který se naposledy konal loni v Mnichově.

Do Krakova a okolí se v tomto týdnu sjede více než 7 000 sportovců, kteří budou bojovat o medaile v 29 sportech. Chybět budou kvůli válce na Ukrajině Rusko a Bělorusko, paradoxně dosud nejúspěšnější země krátké historie her. Součástí programu bude i řada disciplín, v nichž budou účastníci bojovat o kvalifikaci na olympijské hry v příštím roce. O vstupenku do Paříže budou usilovat například vodní slalomáři nebo ragbisté. Kromě toho Evropské hry zahrnují i několik neolympijských sportů. Fanoušci se mohou těšit například na karate, padel, teqball, plážovou házenou a plážový fotbal, kickbox, muaythai či letní skoky na lyžích. Některé klasické sporty se pak uskuteční v netradičních formátech. Atletika bude mít v Chorzově podobu mistrovství Evropy družstev.

Český tým vyšle do Polska rekordní výpravu 248 sportovců. Početnější uskupení zatím nikdy Českou republiku na žádné sportovní akci nereprezentovalo. V Krakově budou Češi obhajovat celkem 13 cenných kovů z předchozích her v Minsku. Zabojují o ně mimo jiné i olympijští medailisté z Tokia, konkrétně vodní slalomáři Jiří Prskavec a Lukáš Rohan, dále šermíř Alexander Choupenitch, sportovní střelci Jiří Lipták s Davidem Kosteleckým a rychlostní kanoista Radek Šlouf. Na hrách se představí také další známá jména, třeba kanoista Martin Fuksa, atleti Kristýna Mäkki a Tomáš Staněk nebo skokan na lyžích Roman Koudelka. Ambice na postup na OH si dělají  i naši ragbisté, kteří za poslední roky udělali výkonnostní skok kupředu. Kolik medailí Češi z Evropských her přivezou?  Vsadit si na to můžete s bonusem u Fortuny.

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Účast osob mladších 18 let na hazardní hře je přísně zakázána.