Kotle na pevná paliva poskytují dlouhodobě nejdostupnější vytápění. Záleží na vás, zda si vystačíte s kotlem na ruční přikládání nebo zvolíte automatický provoz při využívání pelet. Ale ať volíte dřevo, uhlí nebo peletky, je ideální doba pořídit si nový kotel co nejdřív. S postupujícími měsíci se může instalace a dodání protáhnout i prodražit.

1. Vývoj cen v dalším roce

Nikdo neví, jak se budou ceny kotlů vyvíjet, ale nečekejte, že by oproti aktuální situaci klesaly. Rostoucí výrobní náklady, inflace i vyšší poptávka se v cenách kotlů určitě projeví. Investici dobře zvažte a v ideálním případě výběr nového kotle zkonzultujte s odborníky. Potřebný výkon kotle se mohl změnit podle toho, jak jste modernizovali svůj dům.

2. Dostupnost kotlů

Během jara i letních měsíců může dodání objednaného kotle proběhnout velmi rychle. Výrobci mívají dostatek skladových zásob a bez problému si vyberete takový typ kotle, který vám vyhovuje. Máte prostor zvolit si odpovídající výkon i příslušenství. Není to ale tak dávno, kdy velký zájem zákazníků a nedostatek výrobních dílů zapříčinil dlouhé dodací lhůty.

Autor: OPOP

3. Kapacity instalačních firem

Pro instalaci a zapojení nového kotle potřebujete vyškoleného odborníka nebo montážní firmu. Právě těm se ale postupně zaplňují pracovní diáře. Jen kvůli povinným výměnám zbývá odbavit přes 150 tisíc kotlů emisní třídy 1 a 2. K tomu se přidají lidé, kteří chtějí kotel na pevná paliva kvůli úspornějšímu způsobu vytápění, aby ušetřili náklady.

4. Dotace na výměnu kotle

Stát přispívá na výměnu starého kotle v rámci dvou dotačních programů. Zájemci, kteří spadají mezi nízkopříjmové domácnosti, mají díky Kotlíkovým dotacím možnost získat až 130 tisíc korun (95 procent uznatelných nákladů). O část těchto peněz lze dokonce požádat předem formou zálohy. Kotlíkové dotace vyhlašují jednotlivé kraje a příští vlna začne už v létě, takže není na co čekat.

Druhou možností je vyřídit si dotaci v programu Nová zelená úsporám, která vyplácí 50 procent uznatelných nákladů. Může to být až 100 tisíc korun na automatický peletový kotel nebo 80 tisíc korun v případě kotle s ručním přikládáním.

5. Připraveni na zimu

Před zimními měsíci se pravidelně zvedá poptávka po palivu, zdražují velkoobchodní ceny plynu i elektřiny. Výhoda pevných paliv je v tom, že se můžete podle svých potřeb a možností předzásobit. Právě teď na jaře a před létem bývají pořizovací ceny pelet i dřeva nejnižší v roce.

Autor: Shutterstock

Kotel na pevná paliva poslouží velmi dobře také jako druhý zdroj vytápění. Velmi oblíbená je kombinace topení plynem a dřevem, ale můžete využít i kombinovaný kotel na dřevo a pelety. V každém případě budete mít díky dvěma způsobům topení větší prostor ušetřit.