Životní pojištění pokrývá různé typy rizik. Sjednaná rizika by měla vždy počítat s příčinou úrazu i nemoci. Ne ale všechna musíte do smlouvy zahrnout. Přesto několik z nich byste rozhodně neměli vynechat. Jedná se o ta, která vám dokáží zásadně změnit život. „V dobře nastaveném pojištění by nikdy nemělo chybět kompletní zajištění pro případ invalidity a velká rizika s významným negativním finančním dopadem,“ radí odborník Michal Korejs. Doporučuje proto i pojištění pro případ úmrtí. Myslet by na něj měli především ti, kdo finančně zabezpečují domácnost  a v případě jejich úmrtí by tak měla rodina velké finanční potíže.

Na co se vyplatí pojistit?

Nejzásadnější finanční dopad na rodinný rozpočet má vedle invalidity i ztráta soběstačnosti. „Každý čtvrtý člověk se stane do věku 80 let závislý na péči někoho jiného,“ připomíná odborník. V případě sjednání pojištění pak vzniká nárok na příspěvek na péči, který rodinným výdajům výrazně uleví.

Lidé s hypotékou by se měli zaměřit na pojištění pro střednědobý výpadek příjmu. A to zvláště v případech, že nemají naspořené peníze, které by výpadek pokryly. Doporučuje se mít až 6 měsíčních výplat stranou. Pojistná částka by pak měla být nastavena tak, aby pokryla alespoň 3 roky výdajů.

 „Při výběru životního pojištění doporučuji věnovat pozornost tomu, aby pojištění bylo ‚nadčasové‘. Tedy aby bylo připravené na to, že se mění nejen život jednotlivce, ale i doba, ve které žijeme,“ zdůrazňuje odborník NN Životní pojišťovny. Správné pojištění podle něj nabízí garance stálých pojistných podmínek i v případě, že by stát změnil přiznávání podpory invalidity nebo nesoběstačnosti.

Kdy je čas uzavřít smlouvu?

Nejvhodnější čas, kdy se pojistit, nastává ve věku 18 a 26 let. Proč? V tuto dobu má už člověk stabilní příjem a zároveň je pro pojišťovnu málo rizikový. Díky tomu dosáhne vysokých pojistných částek za příznivou cenu. Většina rizik s postupujícím věkem roste. Nicméně na uzavření životního pojištění není nikdy pozdě. Naopak – pokud chcete mít jistotu, že vaše děti budou zabezpečené i v případě, že by se vám něco stalo, založení životního pojištění dává velký smysl.

Životní pojištění by vždy mělo odrážet váš aktuální stav. Pokud se vaše situace změní, například si vezmete hypotéku, narodí se vám dítě nebo vám vzniknou nové závazky, měla by se tomu smlouva přizpůsobit. Nezapomeňte si ji proto pravidelně kontrolovat.

Čerpejte výhody

Kdo se o sebe dobře stará, měl by to své pojišťovně dát vědět a možná díky tomu i ušetří. NN Životní pojišťovna nabízí svým klientům Fit programy. Díky nim klienti na pojistném ušetří až stovky korun. Stačí, když sportují, chodí na preventivní programy nebo darují krev. V rámci programu FIT BMI motivuje NN lidi s mírnou obezitou. V případě, že do 3 let sníží své BMI alespoň o 2 body, mají nárok na pěknou slevu.

Klienti dále můžou čerpat daňové výhody u rezervotvorných smluv, které splňují požadovanou definici stanovenou zákonem o daních z příjmů. Za určitých podmínek tak může člověk dosáhnout daňových odpočtů od základu daně až do výše 24 tisíc korun ročně.

U životního pojištění je ale hlavní především mít pokrytá hlavní rizika, která s sebou může život přinést. Získáte tak především jistotu, že o vás a vaše blízké bude vždy postaráno. A to už je dost důvodů pro klidnější spánek i spokojenější život bez starostí z budoucnosti.

Všechny odpovědi na vaše dotazy si přečtete níže.

ONLINE CHAT
Dobrý den jak můžeme určit osobu, která obdrží plnění v případě smrti pojistníka?(Lenka)
Foto
V případě smrti pojištěného náleží platba obmyšlené osobě. Tu uvádí klient do smlouvy rovnou při sjednání, ale může tuto osobu během trvání smlouvy i změnit. Lze ji určit buď vztahem (např. manžel/manželka/syn), anebo konkrétně jménem, příjmením a datem narozením. Může být určeno i více osob a u nich procentní rozdělení, jaká část případného pojistného plnění, komu náleží. Pokud nejsou obmyšlené osoby určeny, platí ustanovení zákona. Moc děkuji za váš zájem a všechny podnětné dotazy. Více o krytí životních rizik si můžete najít sami na www.nn.cz. Přeji vám pevné zdraví a dlouhý a spokojený život!
Od kolika let můžeme vstupit do pojištění? lze to uzavřít i pro děti?(jana)
Foto
Pojištění pro dospělé lze sjednat od 15 let věku, ale pojistníkem (tím, kdo smlouvu uzavírá) může být vždy jen plnoletá osoba. Takto lze pojistit i malé děti takřka od narození. Stačí, že jim bylo přiděleno rodné číslo.
Jak je to prosím s pojištěním PN u OSVČ?(Tom)
Foto
Pracovní neschopnost (PN) si u nás mohou sjednat jak zaměstnanci, tak i OSVČ. OSVČ u nás mají stejné podmínky, jako zaměstnanci – nemáme pro OSVČ žádné speciální omezující limity ani ceny, jak je tomu u některých smluv na trhu. V případě OSVČ, která nemá vystavenu klasickou neschopenku, je třeba mít potvrzení od doktora, že je tento náš klient práce neschopen.
Nabízíte v NN také výhodné balíčky například k pojištění hypotečního úvěru?(Mára)
Foto
Ano. Klienti mají možnost sjednat si zvýhodněný balíček tzv. na první riziko – to znamená, že vyplácíme za první riziko, které nastane. Poté balíček končí. Lze jej sjednat pro případ smrti, invalidity 3. stupně a invalidity 2. stupně. Doplňkově lze v rámci balíčku sjednat ještě i první stupeň.
Mnohé pojišťovny mají benefity – například kooperativa cestu ke zdraví, co nabízí NN nad rámec?(Zdenek)
Foto
NN nabízí tzv. Fit programy. Díky nim mohou klienti ušetřit na pojistném, pokud zdravě sportují, chodí na preventivní programy nebo darují krev. Tyto programy jsme zavedli už před mnoha lety a mají u klientů velký ohlas. Dokonce nabízíme i tzv. Fit BMI, který díky slevě motivuje mnoho klientů v prvním stupni obezity snížit své BMI do 3 let alespoň o 2 body. Řada klientů to vítá jako dobrý impulz se svou vahou něco udělat a velké části se jim to skutečně daří.
zdravím má smysl se v aktuální době pojišťovat? jak se stavíte vůči následkům například covid-19?(martin)
Foto
Určitě to má smysl v každé době a v nejisté době obzvlášť. Pokud jde o nemoc covid-19, pak jeho prodělání bez následků nebrání uzavření smlouvy životního pojištění u NN. Případné následky je pak třeba posoudit individuálně, ale přistupujeme ke covidu obdobně, jako ke kterémukoli jinému onemocnění. Pokud je otázka myšlena, zda NN poskytuje pojistné plnění i za následky způsobené covidem, pak je odpověď jednoznačně kladná. Na covid a jeho následky se pojistná ochrana vztahuje v plném rozsahu, není pro něj stanoven žádný zvláštní režim, žádné omezení. Obecně se k covidu v současné době stavíme jako k jakémukoli jinému virovému onemocnění, a to jak při sjednání pojištění, tak i při případné škodě.
Dobrý den jak je to s alkoholem při pojistném plnění, pořád je to výluka?(Marta)
Foto
Nevím, zda se ptáte obecně, nebo na produkty NN. Pokud dojde k úrazu nebo jinému poškození zdraví z důvodu požití alkoholu a je tam příčinná souvislost (tedy k úrazu došlo proto, že byl člověk pod vlivem alkoholu), pak máme právo pojistné plnění snížit. Maximální snížení je o polovinu – nejde tedy o výluku, ale o omezení plnění. Toto snížení je standardní napříč trhem. NN nad rámec toho přímo v podmínkách produktů NN Orange garantuje, že snížení bude nižší, pokud prokázaná míra alkoholu v krvi bude do určitého limitu. Např. do 3,0 promile by znamenalo snížení o 25 %; do 1,5 promile o 15 %. Pokud bude zjištěno jen 0,5 promile či méně, pak snížení plnění neprovedeme vůbec. Mírnější podmínky platí obvykle i v případě, kdy pod vlivem alkoholu či omamných látek došlo ke smrti klienta.
Při asistované péči - budete jako pojišťovna stavit přímo dané zařízení?(Lukáš)
Foto
Jestli chápu dotaz správně, ptáte se, zda budeme jako NN stavět zařízení pro poskytnutí dlouhodobé péče. Tento záměr nemáme. Nabízíme pojištění pro případ, že klient bude tuto péči potřebovat. Pobyt ve specializovaném lůžkovém zařízení totiž mnohdy není jediný možný způsob řešení. Často mají lidé v podobné situaci zájem využít jen terénních sociálních služeb a zůstat v domácím prostředí. Podobně jsou zde možnosti ambulantních služeb. Někdy stačí mít prostředky pro úpravu bydlení, zajištění péče – nákupů, jídla, dopravy apod. Smyslem našeho pojištění dlouhodobé péče není jen umožnit pobyt v domově pro seniory, ale zpřístupnit všechny dostupné formy možné péče a pomoci třeba i ulevit pečujícím rodinným příslušníkům. Možnost vybrat si, jak tuto dobu strávit a jak situaci vyřešit, je hlavním smyslem našeho produktového řešení.
Dobrý den. Kolik je optimální castka si platit ve 30ti letech? Děkuji (Petra )
Foto
Na to se opravdu nedá takto obecně odpovědět. Záleží na tom, co od pojištění očekáváte, zda je někdo závislý na Vašem příjmu, zda máte hypotéku, jaké máte životní náklady atd. Rozsah pojistné ochrany a výše pojistného je vždy výsledkem analýzy potřeb klienta, kterou provede finančního poradce. Ten na základě vyhodnocení řady otázek zvolí vhodný rozsah pojištění. V dobře nastaveném pojištění by nikdy nemělo chybět kompletní zajištění pro případ invalidity a velká rizika s významným negativním finančním dopadem.
Jaká je minimální částka na pojištění, měsíčně?(Kuba)
Foto
V NN je minimální měsíční platba pro novou smlouvu 300 Kč měsíčně. Ale může se to lišit pojišťovna od pojišťovny. Většina našich smluv je však sjednána s podstatnou pojistnou ochranou a průměrné pojistné se pohybuje kolem 1500 měsíčně.
Dobrý den, jak je to vůbec? má smysl řešit ještě životní pojištění nebo jen rizika?(helena)
Foto
Dobrý den. Nevnímám to jako buď/anebo. Životní pojištění je především k tomu, aby řešilo rizika, která život přináší. Tedy hlavní je vždy riziková složka pojištění, všechny ostatní věci (např. investiční složka, možnost příspěvku zaměstnavatele) by měly být jen doplňkovou součástí.
Dobrý den, nemám už hypo, je mi 52. Má pro mě ještě smysl si zařizovat?(Pepa)
Foto
Záleží na Vaší konkrétní životní situaci. Pokud stále pracujete, je pro Vás riziko invalidity pořád velmi aktuální. Typické riziko pro klienty po padesátce, ale i po čtyřicítce, je riziko ztráty soběstačnosti v pozdějším seniorském věku… Každý čtvrtý člověk se stane do věku 80 let závislý na péči někoho jiného. Já sám jsem si toto riziko sjednal zhruba ve 45 letech. Smysl vidím v tom, ochránit své děti, až budou dospělé a budou mít vlastní rodiny, od případných starostí spojených s mou možnou nesoběstačností. Doufám, že jsou dobře vychované a že mi v takovém případě stejně budou chtít pomáhat, ale zároveň by to neměl být jejich 100% „pracovní úvazek“. Ale samozřejmě jako většina z nás doufám, že nebudu ničí služby potřebovat.
Dobrý den, měl bych si nějaké pojištění zařídit už ve 20ti letech?(Patrik)
Foto
Ne každý ve 20 letech uvažuje o rizicích, která s sebou život přináší, ale i mezi našimi klienty je tato věková skupina poměrně hojně zastoupena. Výhodou sjednání životního pojištění v nízkém věku je, že je člověk většinou zdráv a pojištění tak bude cenově velmi příznivé. V budoucnu si jej lze uzpůsobit podle potřeb – např. pokud člověk časem založí rodinu, vezme si úvěr na bydlení apod. Pro tyto potřeby máme i možnost opce navýšení pojistných částek bez zdravotního dotazníku.
Jak často je dobře si pojištění kontrolovat? 1za rok nápriklad?(Peter)
Foto
Jednou za rok je myslím určitě dostačující. Revizi životního pojištění bychom měli provádět hlavně tehdy, když se změní naše situace – vezmeme si hypotéku, narodí se děti, odrostou děti, změní se naše nároky či závazky. Dobré pojištění by mělo umět na tyto životní změny reagovat. Za samozřejmost považuji bezplatné provedení jakýchkoli změn – třeba přidání dalších osob nebo změny pojistných částek či sjednaných rizik.
Jsou nějaké “pasti” při vyberu pojištění? Děkuji (Katka )
Foto
Takovou pastí je jakákoli situace, kterou klient zjistí, až když už je pozdě. Může to být situace, kdy si pojišťovna snaží vyhradit právo jednostranně změnit podmínky smlouvy – např. změnou pojistných podmínek nebo nastavením parametrů (bez bližšího vymezení, za jakých podmínek může změna nastat). Velkou pastí je pak tzv. preexistenční výluka. Ta říká, že v pojištění není zahrnuto nic, co nastalo před jeho sjednáním. Zní to sice logicky, ale pokud pojišťovny mají dobře nastaven proces oceňování zdravotních rizik (zdravotní dotazník apod.), pak takovou berličku nepotřebují. Klient je samozřejmě povinen uvést vše podle pravdy do zdravotního dotazníku. Jsou ale situace, kdy se pojišťovna zapomene zeptat nebo se nedostatečně doptá na nějaký zdravotní problém. V takovém případě jde o pochybení pojišťovny, a ne klienta. V NN preexistenci nepoužíváme, protože to nepovažujeme za správné. Musíme věřit, že se na vše potřebné sami doptáme, nic neopomeneme a smlouvu nastavíme tak, aby byla přijatelná pro klienta i pro nás.
Dobrý den, Co by si člověk měl hlavně hlídat při vyberu pojištění?(Michal )
Foto
Dobrý den. Při výběru životního pojištění doporučuji věnovat pozornost tomu, aby pojištění bylo „nadčasové“. Tedy aby bylo připravené na to, že se mění nejen život jednotlivce, ale i doba, ve které žijeme. Proto považuji za důležitý prvek garance. Životní pojištění je často vázáno na veřejný sociální systém (zejm. stupně invalidity, dlouhodobá péče). A tak by měla pojistná smlouva klientům jasně garantovat, že i když se změní zákony, jejich nárok na pojistné plnění zůstane zachován. To bylo vždy velmi důležité, ale v současné době je to snad ještě víc. Další významný prvek je stabilita a finanční síla pojišťovny.
Dobrý den, v případě ze přijdu o práci, dokáže se splátka hypotéky pokrýt pojištěním? Děkuji (Jana)
Foto
Dobrý den, na trhu existuje pojištění při ztrátě zaměstnání, často bývá nabízeno jako součást při sjednání úvěrů. Jen je třeba seznámit se přesně s podmínkami – není to tak, že jakákoli ztráta zaměstnání je kryta… Nejedná se však o životní pojištění. V rámci životního pojištění jsou zahrnuta spíše rizika, která znamenají snížení příjmů ze zdravotních důvodů – tedy třeba s pracovní neschopností nebo invaliditou.
Jak velké zajištění je dobré milý v případě ze mám hypotéku a rodinu?(Ondra )
Foto
Zajištění z hlediska skladby rizik by mělo být stejné jako u kteréhokoli klienta – tedy důraz na velká životní rizika s dlouhodobým a zásadním dopadem do příjmů (zejm. invalidita a úmrtí). U klientů s hypotékou bych navíc zvážil i pojištění pro střednědobý výpadek příjmů. Zejména, pokud nemáte vytvořenou rezervu pro nečekaný 3 až 6měsíční výpadek příjmů. Pro zajištění hypotečního úvěru bych volil variantu s postupným klesáním pojistné částky v čase tak, aby mi pokrýval zůstatek jistiny úvěru, a navíc k tomu bych se zajistil pro případ následků případného dlouhodobého výpadku příjmu. Obecné pravidlo říká, že pojistná částka by měla být stanovena tak, aby pokryla minimálně 3 roky výdajů, ale mnohdy bývá i vyšší. Zde už záleží na vztahu k riziku každého z nás a na výši pojistného, které jsme ochotni platit. Jen pozor, dobrý finanční poradce by měl do úvah o případném výpadku příjmu zahrnout i plnění z veřejných sociálních systémů.
Dobrý den, Jakou kombinaci pojištění využíváte Vy? Děkuji (Anna)
Foto
Dobrá otázka. :-) Moje smlouva je odrazem toho, co uvádím ve svých doporučeních: zásadní je mít pojištěna hlavně velká rizika. Proto mám sjednáno pojištění pro případ úmrtí, invalidity pro všechny tři stupně a dále pro případ potřeby dlouhodobé péče. Tato rizika mám pojištěna na vysoké pojistné částky. Dále mám jako doplněk pojištěno riziko pracovní neschopnosti od 29. dne. U dětí mám pojištěny trvalé následky úrazu a závažná onemocnění. Asi nemusím dodávat, u které pojišťovny mám toto pojištění uzavřené... :-)
Kdo je jednička v pojistkách v ČR?(Josef)
Foto
Z hlediska objemu pojistného jsou tři největší životní pojišťovny Kooperativa, Generali Česká pojišťovna a NN Životní pojišťovna. Z pohledu kvality produktů mám jasného favorita, ale má odpověď by mohla být logicky vnímána jako neobjektivní, protože jsem zaměstnancem jedné z nich :-). Proto lze využít rady finančního poradce, na kterého máte pozitivní reference nebo s nímž máte dobré vlastní zkušenosti. Poradci využívají i nezávislé analytické srovnavače pojištění a v neposlední řadě mají i zkušenosti s přístupem pojišťoven jak při správě smluv, tak i při vzniku pojistných událostí.
Dobrý den, jak správně vybrat pojištění? Děkuji (Daniel)
Foto
Nevím, jestli otázka směřuje na rizika či na výběr pojistného produktu. U rizik jsou nejdůležitější ta, která mohou způsobit dlouhodobý negativní dopad do příjmů, tj. dlouhodobá invalidita, dlouhodobá ztráta soběstačnosti, a v případě závislosti jiné osoby na mém příjmu i riziko úmrtí. Sjednaná rizika by vždy měla počítat se všemi příčinami – tzn. jak nemoc, tak i úraz. Pokud jde o výběr pojistného produktu, tam Vám doporučuji si najít opravdu spolehlivého finančního poradce, který Vám jistě s výběrem poradí. Je dobré spoléhat na reference a zkušenosti od Vašich přátel a známých nejen s uzavřením pojistné smlouvy, ale i s pomocí při její změně či v případě vzniku pojistné události. Dobrý finanční poradce se pozná podle toho, že je Vám nápomocen po celou dobu trvání smlouvy. A že pomůže Vám v případě jakýchkoli komplikací či životních změn.
Můžu čerpat nějaké slevy na dani díky životnímu pojištění?(Magdaléna Němečková)
Foto
Daňové výhody je možné čerpat u tzv. rezervotvorných smluv, které splňují požadovanou definici stanovenou zákonem o daních z příjmů. Pojištěný musí být současně „vlastníkem smlouvy“, doba trvání smlouvy musí být více než 5 let a nejméně do věku 60 let. Současně není možné z takové smlouvy vybírat v průběhu jejího trvání žádné prostředky ani ji zrušit bez převodu do jiné pojišťovny (takové jednání by mohlo zakládat daňové sankce v podobě požadavku dodanění). Daňové výhody spočívají jednak v možnosti daňových odpočtů od základu daně až do výše 24 000 Kč ročně a dále i v možnosti daňově osvobozených příspěvků zaměstnavatele v úhrnu až 50 000 Kč ročně. Do tohoto limitu se však zahrnují i další produkty spoření na penzi (penzijní připojištění se státním příspěvkem a doplňkové penzijní spoření).
Jaký je postup při uzavírání životního pojištění a co musím při uzavírání pojištění předložit?(Roman Nekonečný)
Foto
Záleží na rozsahu pojištění, výši pojistných částek. U běžných pojistných částek, např. okolo 1 milionu korun, stačí jen řádně a úplně vyplněný zdravotní dotazník. Tomu je třeba věnovat opravdu velkou pozornost a otázky si pečlivě přečíst. V případě jakékoli nejistoty bych doporučil, obrátit se na kontaktní linku pojišťovny nebo na svého poradce. Pokud budou pojistné částky vyšší, v řádu několika milionů korun (v NN např. nad 7 mil. u klientů do 45 let), pak pojišťovna může vyžadovat i výpis ze zdravotní dokumentace pojištěného nebo jej může požádat o absolvování kompletní lékařské prohlídky. V některých případech je nutné předložit i informace o výdělku pojištěného – v NN vyžadujeme finanční dotazník při pojistných částkách nad 7 milionů.
Jak dlouho trvá, než se pojistné plnění vyplatí?(Anna P.)
Foto
Ze zákona má pojišťovna povinnost vyplatit pojistné plnění do 15 dnů od ukončení šetření. Neukončí-li šetření do 3 měsíců, musí oznamovateli sdělit důvody, proč k tomu nedošlo – často jde jen o to, že zatím nemá k dispozici potřebné doklady. Délka šetření je závislá na druhu pojistné události a na kvalitě dodaných dokumentů (obvykle lékařských zpráv pojištěného).  Dobrá pojišťovna by měla pružně reagovat a komunikovat s oznamovatelem tak, aby délka šetření byla co nejkratší a ihned po ohlášení mu sdělit, co ještě potřebuje k jeho úspěšnému dokončení. V NN posíláme peníze v řádu jednotek dnů od skončení šetření. Díky možnosti on-line hlášení [S(1] škod se stává i to, že klient jeden den nahlásí škodu a druhý den mu přijdou peníze na účet.
Jaký typ životního pojištění mi doporučujete a proč?(Pavel)
Foto
Obecně bych doporučil sjednávat vždy pojištění zaměřené výhradně na zajištění rizik. Z konkrétních rizik pak zejména pojištění dlouhodobé invalidity všech jejích stupňů, ztráty soběstačnosti (vznik nároku na příspěvek na péči) a v neposlední řadě i riziko úmrtí, pokud máte v rodině jakékoli osoby, které jsou na Vašem příjmu závislé. Dlouhodobá invalidita či nesoběstačnost jsou sociální události, které mají obvykle vůbec nejzásadnější negativní finanční dopad na rodinný rozpočet.
Jak se odvíjí výše pojistného od věku a zdravotního stavu klienta?(Adam Kovář)
Foto
U většiny rizik výše pojistného s postupujícím věkem roste. Odráží to skutečnost, že pravděpodobnost vzniku různých druhů onemocnění roste spolu s přibývajícím věkem. Pokud bychom to měli vyjádřit na příkladu, pak lze říct, že pojištění invalidity na stejnou pojistnou částku, bude pro 50letého klienta 4krát dražší ve srovnání s 30letým. Pokud jde o zdravotní stav, pak obecně jsou změny ve zdravotním stavu s rostoucím věkem již zahrnuty v samotné ceně pojištění. Nicméně při sjednávání se zdravotní stav posuzuje i individuálně u konkrétního pojištěného. Pokud např. ze zdravotního dotazníku při sjednání vyplyne nějaké závažnější onemocnění, aplikuje u takového klienta přirážku k pojistnému, příp. lze někdy cenu zachovat, ale vyloučit z pojištění zjištěné onemocnění. Na druhou stranu lze uplatnit i slevy u klientů, kteří ve svém životě uplatňují principy zdravého životního stylu (např. řádně docházejí na preventivní prohlídky či pravidelně provozují zdraví prospěšné sporty).
Jaký je nejlepší věk pro uzavření životního pojištění(Petra Filipi)
Foto
Zjednodušeně to může být jakýkoli věk, jedná-li se o člověka, který ještě žádné životní pojištění nemá. Obecně lze říct, že s ohledem na možnou změnu zdravotního stavu je nejvhodnějším věkem u dospělých počátek ekonomické aktivity, tj. v rozmezí věku 18 až 26 let. V tomto věku je totiž pojistná ochrana i na relativně vysoké pojistné částky za příznivou cenu. Jednak kvůli menší rizikovosti v nižším věku a současně absenci rozvoje některých nemocí, které v průběhu života mohou buď zdražit pojištění, anebo dokonce znamenat i horší pojistitelnost jako takovou. U dětí je pak obvyklý vstup do pojištění někdy od 2. roku života. Nicméně, dítě lze na většinu rizik pojistit hned po narození.
Dobrý den, mám měsíčního syna a přemýšlím nad tím, jak ho zabezpečit pro případ, že by se mně i manželce něco stalo. Jaká jsou podle vás nejlepší pojištění?(Ondřej Hluchavka)
Foto
Dobrý den, předně děkuji Vám i všem ostatním čtenářům Blesku.cz za zajímavé otázky. Určitě uvažujete správně, jak zabezpečit svého syna vlastní pojistnou ochranou v jeho prospěch. Často může jít i o situaci, kdy se něco nepříjemného přihodí i jen jednomu z rodičů, třeba právě tomu, který zajišťuje hlavní příjmy pro rodinu. Zde vždy doporučujeme, zaměřit se na případný následek (riziko) dané životní události a jít tzv. odshora dolů. Jako zásadní riziko pro mladou rodinu vnímám riziko dlouhodobé invalidity, která znamená ztrátu schopnosti pracovat. V horším případě i ztrátu schopnosti se sám o sebe postarat. V neposlední řadě je tu i riziko úmrtí. Zásadní je, aby pojištění obsahovalo krytí, jak následku nemoci, tak i úrazu – zejména mladí lidé totiž přeceňují riziko úrazu a nemoc neprávem opomíjejí. Jako pomyslnou nadstavbu pak můžete zvolit celou řadu připojištění, která se zaměřují na krátko až střednědobé následky nepříznivých životních.