Zapněte si zip, bude foukat

Pokud máte pro strach uděláno, nadchne vás zipline u řeky Cetiny. Tato adrenalinová atrakce u města Omiš stoupá na popularitě. Po laně napnutém vysoko nad zemí se spouštíte dolů. Během rychlé jízdy se držíte speciálního popruhu připevněného na laně. Zatímco svištíte stovky metrů stejnou rychlostí jako sokol stěhovavý, pozorujete nádhernou krajinu.

Zipline nad řekou Cetinou
Autor: Ivo Biočina

Nejen srdce poskočí

Tenhle zážitek je pro opravdové fajnšmekry. Když se rozhodnete pro bungee jumping, není cesty zpět. Právě chorvatský most Maslenica patří k těm nejvyšším v Evropě. Volný pád z 56 metrů zažijete v malebném místě mezi kaňony. Při seskoku se budete řítit střemhlav rychlostí okolo 100 km/h. Takhle rychle sviští sokol stěhovavý.

Bungee jumping z Maslenického mostu.
Autor: Stipe Surać

Věděli jste, že…

most Maslenica je zajímavý díky kombinaci ocelové konstrukce s krasovým okolím. Nachází se v působivém prostředí zatopené soutěsky. Navržen byl tak, aby zapadl do přírodní krajiny a zároveň vynikal. Most patří ke kulturním památkám současné chorvatské architektury.

Do poslední kapky adrenalinu

Rozbouřená řeka, peřeje a silné emoce. To zažijete při sjíždění vody na raftu na řece Cetina. Rafting je způsob, jak ze sebe vyždímat adrenalin do poslední kapky. A to se vám tu rozhodně povede. Cetina totiž měří 104 kilometrů. Nikdy proto nevíte, co čekat. Z nenápadné říčky se stává divoká voda, která se valí úzkými soutěskami kaňonu. Tohle vám dá pěkně zabrat!

Divoký rafitng na řece Cetině
Autor: Ivo Biočina

Jediná jistota? Tady vás nikdo jistit nebude

Bouldering je aktivita pro milovníky napětí, při které zdoláváte hory bez jištění. Tento sport si zamilujete v pohoří Velebit. Provozuje se několik metrů nad zemí. Na jakou výšku si troufnete, záleží na vašich schopnostech a odvaze. Musíte se spolehnout jen sami na sebe. Žádný plán B neexistuje. Bez síly, rychlosti a dobré koordinace se neobejdete.

Bouldering v Chorvatsku
Autor: Zoran Jelača

Z těchto míst se vám zatočí hlava

Nejen adrenalin dokáže rozpumpovat vaše srdce. Některé zážitky vás ohromí, a to ani nemusíte zažít volný pád. Která místa vás dostanou?

  • Národní park Krka – známý pro překrásnou přírodu a unikátní travertinové vodopády. Uvidíte je jen málokde na světě. U tohoto přírodního unikátu se můžete také vykoupat.

Travertinové vodopády v národním parku Krka
Autor: Zoran Jelača

  • Modrá jeskyně – dechberoucí jeskyně, která vytváří zrcadlový efekt na hladině moře. Působí, jako by byla podsvícená modrým světlem.

Modrá jeskyně v zátoce Balun
Autor: Zoran Jelača

  • Modré jezero u řeky Cetiny – proslulé pro svou intenzivní modrou barvu. Na tomto místě budete mít pocit, že jste se ocitli v zcela novém světě. Jezero totiž uzavírají skalní útesy. Nezapomeňte si plavky a ponořte se do všech 50 odstínů modři.

Modré jezero ve Splitsko-dalmatské župě v Chorvatsku
Autor: Zoran Jelača

  • Ostrov Vis – právě u ostrova Vis jsou nejlepší potápěčské lokality. Při prozkoumávání hloubek moře narazíte na vrak lodi Teti. Potopená loď dnes slouží jako útočiště pro několik druhů ryb a korálů.

Ostrov Vis
Autor: Zoran Jelača

Chcete zažít nespoutanou dovolenou v Chorvatsku? Inspirujte se na stránkách Chorvatsko plné života.

Článek vznikl ve spolupráci s Chorvatským turistickým sdružením.