Klasická vodítka

Na začátku si musíte ujasnit, kam se svým pejskem budete chodit. Chcete mu dát volnost, nebo ho potřebujete mít blízko sebe, abyste mohli rychle reagovat? Dost možná si pořídíte zvíře, které nebude zvyklé na vodítko pro psa. V tom případě vám doporučujeme sáhnout po klasickém, jednoduchém vodítku. Svého pejska budete mít blízko u sebe a můžete na něj mnohem lépe dohlédnout. To se vyplatí například ve městě, kde se pohybuje hodně chodců, jiných pejskařů, ale také aut.

Autor:  ZooRoyal Petcare GmbH

Klasická vodítka pro psy se vyrábějí z různých materiálů: textil, kůže, umělé materiály a seženete je také s reflexními prvky. Pokud máte neposedného psa, který rád kouše všechno, co může, poohlédněte se po kovovém vodítku. Na trhu jsou k dostání také lanová vodítka pro psy vyrobená z pevného a kvalitního lana, které se nepřetrhne. Podle velikosti a váhy svého psa si zvolíte tloušťku vodítka. A jakou vlastně vybrat délku?

Standardně se klasická vodítka pro psy vyrábějí v délce od 1 metru až po 3 metry. Plánujete-li chodit často do míst, kde potřebujete mít svého psa pod kontrolou, pak si vyberte kratší vodítko. Případně si můžete koupit tzv. nastavitelné nebo také přepínací vodítko, u nějž si délku můžete měnit. Vodítka pro psy s nastavitelnou délkou mívají většinou okolo 2 metrů a regulujete si u nich tři různé délky.

Samonavíjecí vodítka (pouze pro zkušené) 

Velmi oblíbeným typem je samonavíjecí vodítko. Pejskaři na nich oceňují hlavně jejich praktičnost, protože svým zvířecím kamarádům poskytují kontrolovanou volnost, přičemž si vodítko můžete zafixovat v libovolné vzdálenosti. Samonavíjecí vodítko pro psy není ideální pro začátečníky, byť si jej mnohdy s oblibou vybírají právě nezkušení pejskaři.

Tato vodítka se nejčastěji vyrábějí v délce 5 až 8 metrů, ale seženete i samonavíjecí vodítko pro velké psy dlouhé 10 m. To už je pořádná vzdálenost, a pokud se vám pejsek splaší deset metrů od vás, dokážete si jistě představit, že vaše reakční doba bude delší. Samonavíjecí vodítka doporučujeme pořizovat pejskům, kteří již umí poslouchat.

Autor:  ZooRoyal Petcare GmbH

Stopovací vodítko pro výcvik

Stopovací vodítko pro psy si koupíte pravděpodobně v okamžiku, kdy svého psa trénujete. Jedná se o dostatečně dlouhé výcvikové vodítko, proto se váš pejsek může vzdálit až na několik desítek metrů a stále jej máte pod kontrolou. Stopovačka se zpravidla prodává v délce 5, 10 a 20 metrů. Při výběru stopovacího vodítka pro psy se dívejte nejen na váhu a délku psa, ale uvažujte i o tom, jak se vám vodítko drží.

Příliš úzká vodítka se zařezávají do ruky, a naopak tlustá vodítka mají tendenci vám z ruky vyklouznout. Obzvlášť při výcviku psa je přitom důležité mít vodítko, které vám sedí, abyste správně použili svou sílu.

Takže jaké vodítko nakonec zvolit? 

Sami časem možná zjistíte, že jedno vodítko vám nebude stačit. Zkušení pejskaři mají vodítek hned několik. Jednak roste váš pes, mění se jeho váha, síla a potřeby a také vy se budete pohybovat na různých místech.

Hodně zdaru při výběru vhodného vodítka pro psy!