Dotkněte se Polska! Na Koupálu Janovičky zahálka nehrozí

Když se sejde parta nadšenců s dobrým nápadem, nemusí to hned znamenat úspěch a díru do světa. Ovšem Board Clubu Broumov (BCB), který chtěl vytvořit jedinečné zázemí pro trávení volného času, se to povedlo! Pro realizaci svých vizí si vybrali chátrající areál v Janovičkách u Broumova, který tady stojí už od 70. let minulého století.

Vyrazte sem s celou rodinou - rozhodně se nebudete nudit!
Autor: Ministerstvo pro místní rozvoj

Na místě vybudovali sportovně-kulturní areál, který nabízí návštěvníkům opravdu pořádnou porci adrenalinu i dobré pohody. Členové BCB jsou fandové boardových sportů, jako je snowboarding, skateboarding, paddleboarding, a dalších aktivit, které jsou nějakým způsobem spojeny s prknem. Právě tato záliba se projevila i na samotném Koupálu a třech projektech se zaměřením na sport, které realizovali dříve. Je vidět, že jim na prostředí, ve kterém žijí, opravdu záleží.

Vyrazte sem s celou rodinou - rozhodně se nebudete nudit!
Autor: Ministerstvo pro místní rozvoj

Po dvaceti letech to tady žije

Chátrání areálu se samozřejmě podepsalo i na tom, kolik peněz bylo potřeba, aby se to v Janovičkách opět probralo k životu. Majitelé si byli vědomi toho, že pokud chtějí vytvořit opravdu turisticky atraktivní místo, musí se do toho pořádně opřít. Proto se rozhodli zažádat si o dotaci z Evropské unie v rámci česko-polské spolupráce. Dokázali získat více než 13 milionů korun. Kromě zvelebení již existujícího areálu také parta BCB navázala spolupráci s přilehlými obcemi v Polsku. Koupálo může být místem setkávání české a polské kultury. Malé Santorini přímo v Janovičkách Řecký ostrov Santorini je typický pro své bílé stavby s modrými střechami. A touto ikonickou kombinací se inspirovali i na Koupálu při tvorbě ubytovacího zázemí. Vzniklo zde deset chatek a jedno teepee, které nabízejí ubytování celkem pro 49 lidí. Samozřejmě že když si vezmete stan, pro ten se v areálu místo najde taky. Až vymyslíte, kde rozbalíte svůj tábor, můžete se vrhnout na průzkum všech aktivit, které tady máte k dispozici.

Vyrazte sem s celou rodinou - rozhodně se nebudete nudit!
Autor: Ministerstvo pro místní rozvoj

Malé Santorini přímo v Janovičkách

Řecký ostrov Santorini je typický pro své bílé stavby s modrými střechami. A touto ikonickou kombinací se inspirovali i na Koupálu při tvorbě ubytovacího zázemí. Vzniklo zde deset chatek a jedno teepee, které nabízejí ubytování celkem pro 49 lidí. Samozřejmě že když si vezmete stan, pro ten se v areálu místo najde taky. Až vymyslíte, kde rozbalíte svůj tábor, můžete se vrhnout na průzkum všech aktivit, které tady máte k dispozici.

Dotace z evropských fondů byla 13 milionů korun. Celkem projekt vyšel na téměř 15 milionů korun.

Bazén na salta? Proč ne!

Máte pocit, že na Koupálu je všechno tak trochu jinak, než jste zvyklí? A máte pravdu, o to lidem z BCB šlo také. Neočekávejte proto klasický 50metrový bazén. Místní vodní plocha je totiž vedena jako požární nádrž a koupání je zde velice přírodní. Voda v bazénu je z místního Kravského potoka, takže pravé osvěžení zaručeno. A pláž s bílým pískem dojem exotiky ještě více prohloubí.

Když se řekne císař Karel IV., každému se vybaví něco jiného. Kromě slavného muzikálu Noc na Karlštejně někomu možná vytane na mysli i jeho vzdělanost a založení univerzity. Možná právě proto se spojila Univerzita Karlova, Západočeská univerzita v Plzni a Univerzita Otty-Friedricha v Bambergu se spolkem Via Carolina a rozhodly se vytvořit ArchaeoCentrum Čechy-Bavorsko, které by populárně-na učnou cestou seznámilo veřejnost se životem ve 14. století. Navazuje na největší historický park Bärnau-Tachov v Německu. Mezi třiceti zrekonstruovanými budovami z období středověku se vyjímá nejatraktivnější část - stavba dvora Karla IV. Kamenné stavby vás i díky živým osadníkům přenesou do jiné doby a vy se tak budete moci přiblížit časům dávno minulým.

Buď te jako Indiana Jones

Při návštěvě parku se k archeologii dostane opravdu každý. Svou zručnost si vyzkoušíte při rozdělávání ohně nebo krájení masa historickým nožem, seznámíte se s tehdejšími zaměstnáními a třeba i lukostřelbou. Vytáhněte celou rodinu na výlet a zažijte středověkou vesnici. V moderní dílně se můžete dívat pod ruce samotným archeologům nebo se zúčasnit workshopu, exkurze či přednášky plné historických témat. „Nejvíce si to užily rozhodně děti. Mají přeci jen větší odvahu a chuť zkoušet všechno a hrnou se do všeho po hlavě. My s manželem spíše nasáváme atmosféru středověku,“ zhodnotila pozitivně čtenářka Iveta návštěvu parku.

ArchaeoCentrum podpořily fondy EU částkou téměř 65 milionů korun. Celý projekt vyšel na necelých 75 milionů korun.

Vyrazte sem s celou rodinou - rozhodně se nebudete nudit!
Autor: Ministerstvo pro místní rozvoj

Po stopách severočeského Fausta

V Jizerských horách v blízkosti města Žitavy žil a léčil známý léčitel Johann Josef Antonius Eleazar Kittel. Byl zběhlý v bylinkářství, které využíval především pro přírodní léčbu svých pacientů. Jak už to u takových povolání bývá, jsou s ním spojeny různé pověsti. Prý byl schopen opravdu vyléčit každého a za svými klienty létal v kouzelném plášti. Což samozřejmě nebylo jenom tak, ale určitě za tím stálo jeho spolčení s ďáblem. Úspěch se jednoduše neodpouští v žádné době. Mohl za ním přijít kdokoli, ať už byl chudý nebo bohatý. Pokud to bylo v jeho moci, pomohl každému. Za nastřádané peníze postavil velký dům Burk alias hrad, který sloužil jako zázemí pro jeho práci.

Objevte místo, kde uzdravoval léčitel Jan Josef Antonín Eleazar Kittel

Právě Kittelův dům má dnes díky evropským fondům novou podobu. Najdete ho v obci Krásná-Pěnčín. Roubený dům z 18. století si zachoval svůj původní ráz s mansardovou střechou. V domě si prohlédnete výstavu o životě slavného léčitele a nasajete trochu z jeho znalostí. Nesmíte vynechat jeho alchymistickou pracovnu a bylinkovou zahrádku. Určitě se hodí naplánovat si sem výlet v létě, kdy vám horské prostředí poskytne příjemné útočiště. Vychutnejte si pohled na zalesněné hory a možná přijdete na to, proč právě zde se Kittelovi dařilo uzdravovat tolik lidí.

Vyrazte sem s celou rodinou - rozhodně se nebudete nudit!
Autor: Ministerstvo pro místní rozvoj

Zkuste pomalý turismus

Nejste příznivci masové turistiky? Objevte kouzlo pomalého turismu. Jeho cílem je především poznávání a osobnější zážitky, které může turista během svých cest nasávat. Žádný spěch, vše na sebe nechte působit, dokud vám to bude příjemné.

Rekonstrukce Kittelova domu vyšla celkem na 27 milionů korun. Příspěvek z evropských fondů byl 23 milionů korun.

 

Vyrazte sem s celou rodinou - rozhodně se nebudete nudit!
Autor: Ministerstvo pro místní rozvoj
14 regionálních map k vyzvednutí v turistických infocentrech nebo online zde.

.
Autor: Ministerstvo pro místní rozvoj