Těsto na pizzu

Z tohoto množství těsta připravíte dvě pizzy.

Budete potřebovat:

  • 355 ml teplé vody,
  • 1 balení (2 ¼ čajové lžičky) aktivního sušeného droždí,
  • 3 ¾ šálku (500 g) mouky,
  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje (vynechte, pokud pizzu připravujete v peci na dřevo),
  • 2 lžičky soli,
  • 1 lžička cukru.

Přísady na pizzu:

Zde se fantazii opravdu meze nekladou.

  • rajčatová omáčka (hladká, nebo pyré),
  • tvrdý sýr mozzarella strouhaný,
  • tavený sýr,
  • nastrouhaný parmezán,
  • žampiony,
  • papriky bez stopek a semínek,
  • feferonky,
  • klobása,
  • černé olivy,
  • nasekaná čerstvá bazalka,
  • rukola, promíchaná s trochou olivového oleje, přidaná po vytažení pizzy z trouby,
  • pesto,
  • cibule,
  • šunka,
  • vajíčko,
  • tvarůžky a další.

U ingrediencí se nemusíte nijak limitovat – klidně připravte pizzu „co dům dal“.

Těsto na domácí pizzu

Teď když máte všechny ingredience nachystány, vrhněte se na jednoduchou přípravu.

  1. Vymíchejte droždí – Do teplé vody nasypte droždí a nechte ho 5 minut odstát, dokud se nerozpustí. Poté zamíchejte. Droždí by mělo začít pěnit, což znamená, že je stále aktivní a živé.
  2. Vypracujte a uhněťte těsto na pizzu – Přidejte mouku, sůl, cukr a olivový olej minutu míchejte robotem při nízkých otáčkách. Poté vyměňte nástavec za hnětací hák na těsto. To hněťte při středních otáčkách maximálně 10 minut. Samozřejmě můžete hníst i ručně. Těsto by mělo být trochu lepkavé. Pokud se vám ale zdá příliš mokré, přisypte do něj trochu mouky.
  3. Nechte vykynout – Připravte si velkou mísu, kterou potřete olivovým olejem, vlijte do ní těsto, na jeho vršku vykrojte malý kříž, aby lépe pracovalo. Přikryjte fólií a nechte kynout na teplém místě zhruba 1,5 hodiny. Čím děle bude těsto kynout, tím křupavější bude jeho kůrka.

Příprava pizzy

Pro přípravu pizzy jsou nejlepší vestavné trouby s OptiBake od značky Gorenje, které mají speciální program přímo na přípravu té nejlepší domácí pizzy jako z profesionální restaurace.

  1. Připravte si plech na pizzu nebo pečicí kámen, který předehřejete, stejně jako troubu.
  2. Rozdělte těsto na dvě kuličky – Poprašte si ruce moukou a těsto mírně stlačte, abyste eliminovali vzduchové bubliny, co se během kynutí vytvořily, a rozdělte na poloviny. Ty vyválejte do kuliček a znovu nechte odležet, stačí již jen cca 15 minut.
  3. Nachystejte si ingredience – Pozor na to, abyste pizzu nezatížili moc, v takovém případě by nebyla křupavá. Raději si je rozdělte tak, aby bylo na každé pizze něco. Určitě se nesnažte dávat na každou pizzu všechno. Na jednu stačí do základu cca 1/3 hrnku protlaku a strouhaného sýra.
  4. Vykynuté těsto roztáhněte – Vezměte kouli těsta, rukama ji zploštěte na lehce pomoučené pracovní ploše. Začněte uprostřed a postupujte směrem ven. Konečky prstů těsto stlačte, otáčejte a natahujte, dokud už to dál nepůjde. S těstem zacházejte jemně, jinak se vám roztrhne. Pokud se přeci jen v těstě udělá díra, položte těsto na pomoučený povrch a zatlačte zpět k sobě, aby se utěsnila.
  5. Potření těsta a přísady – Horní část těsta zakápněte olivovým olejem a potřete protlakem, následně poklaďte všechny ingredience.
  6. Kladení do trouby – V troubě posypte kámen moukou a na něj pizzu opatrně položte. Pizzu pečte v troubě o teplotě 200 °C, dokud kůrka nezhnědne a sýr nezezlátne, maximálně 15 minut. Pokud chcete, můžete ke konci pečení posypat ještě trochou sýra. Výhodou je, že při nákupu trouby Gorenje, dostanete pečicí kámen zdarma.

Odhad nutričních údajů na jednu porci (¼ pizzy)

  • Kalorie: 322
  • Tuk: 4 g
  • Sacharidy: 61 g – liší se v závislosti na použité mouce
  • Bílkoviny: 10 g

Teď už vám nezbývá nic jiného než chvíli počkat, až nebude právě vytažená trouba tak horká – a s chutí se do ní s návštěvou pustit. Dobrou chuť!