Podle výzkumu provedeného Harvard School of Public Health je kvalitní spánek klíčem k udržení dobrého zdraví. Lidé, kteří spí příliš málo, jsou vystaveni vyššímu riziku obezity a kardiovaskulárních chorob než ti, kteří spí v průměru osm hodin. Report značky chytrých hodinek Amazfit z roku 2021 zkoumá klíčová data včetně délky spánku, BMI, klidové srdeční frekvence (RHR) a počtu kroků, aby uživatelům poskytla komplexní přehled o stavu spánku pro lepší správu zdraví.

Čím více chodíte, tím méně spíte

Report společnosti Amazfit, který byl zpracován technikou maskování dat, aby byla zajištěna ochrana osobních údajů, odhaluje zajímavé informace o kvalitě spánku uživatelů chytrých nositelných zařízení v Česku. Zjistilo se, že ženy v Česku spí v průměru o 13 minut déle než muži. Průměrná délka spánku obou pohlaví je 7 hodin a 19 minut, ale čím jsou lidé starší, tím kratší dobu spí – například lidé narozeni před rokem 1970 spí pouze 7 hodin a 8 minut, zatímco nejmladší ročníky prospí o 33 minut déle. Zajímavé je zjištění, že čím více kroků za den ujdete, tím kratší váš spánek je. Lidé, kteří ujdou 30-40 tisíc kroků denně spí 6 hodin a 58 minut, naopak lidé, kteří nachodí pouze 1-2 tisíce kroků, spí o 36 minut více.

Autor: Amazfit

Do růžova s chytrými hodinkami

Vliv na kvalitu odpočinku má i to, jak dlouho spíte hlubokým spánkem. Zjistit délku této fáze umí třeba chytré hodinky. Například Amazfit GTR 3 mají zabudovaný monitoring spánku a dokážou analyzovat, jak dlouho jste byli bdělí, kolik času jste strávili v posteli a jak dlouhé byly jednotlivé fáze spánku. Na základě toho pak můžete přizpůsobit svou spánkovou hygienu, případně uzpůsobit svůj režim tak, abyste dosáhli optimální délky hlubokého spánku.

Dalším přínosem jsou aplikace budíku, které vás probudí ve fázi lehkého spánku, a to ve chvíli, kterou si sami určíte. Díky tomu nebudete vstávat rozlámaní a eliminujete rána, kdy nebudete moci otevřít oči a probrat se. Na rozdíl od jiných značek chytrých hodinek nemusíte hodinky každou noc nabíjet, protože výdrž jejich baterie je až 21 dní. Hodinky jsou tak skvělým pomocníkem nejen během dne, ale i v průběhu spánku.