„Řemeslníci nejsou. Naši občané potřebují co nejrychleji opravit střechy nad hlavou, stěny, podlahy, okna a podobně. Hledání vhodné firmy i samotné rekonstrukce jsou velmi komplikované a zdlouhavé,“ říká místostarosta obce Hrušky Marek Babisz.

Pomáhá speciální web

Odborníci, kteří chtějí pomoci, najdou poptávky od lidí z postižených obcí na www.nejremeslnici.cz/tornado. „V tuto chvíli potřebujeme hlavně stavaře, klempíře a další profese. Pokud máte stavební firmu, nebo jste parta řemeslníků, podívejte se prosím na tyto zakázky. Jsme připraveni si řemeslníky objednat, za každou prioritizaci v jejich nabitém programu budeme vděčni,“ vyzývá starosta městyse Moravská Nová Ves Marek Košut. Obec Hrušky pro změnu trápí významný nedostatek sádrokartonářů.

Pomoc i proti podvodníkům

V obcích se objevilo i několik podvodníků, kteří svou práci neodvedli vůbec, nebo ve velmi špatné kvalitě. „Přijeli, vybrali od lidí v nouzi zálohy na práci a pak už je nikdo neviděl,“ potvrzuje místostarosta Babisz. Portál, který sdružuje přes 30 000 řemeslníků z různých oborů, proti nepoctivým řemeslníkům dlouhodobě bojuje. Každý řemeslník tak projde při registraci prověřením a ti nejpoctivější a nejlépe hodnocení odborníci pak obdrží Kozlí pečeť poctivosti. Portál totiž dlouhodobě podporuje velkopopovický pivovar.

Prověřená síla

Portál propojuje řemeslníky z celé republiky s lidmi, kteří akutně potřebují odbornou pomoc. Lidé, z postižených obcí mají dvě varianty, jak prověřené řemeslníky poptat: „Proces zadání objednávky na webu trvá pár minut, stačí vyplnit jednoduchý formulář a pokud nemáte tolik zkušeností s internetem, zavolejte na 775 910 028. Také jsme posílili naši zákaznickou linku a tím procesem vás rádi provedeme,“ vysvětluje Tomáš Čech ze společnosti Nejřemeslníci.cz.

Odměna pro řemeslníky

Mimo dohodnutou cenu za odvedenou práci, čeká řemeslníky poděkování od velkopopovického pivovaru, který poctivé řemeslo podporuje už mnoho let. „Poptávka po řemesle je dnes velká, proto jsme s portálem Nejřemeslníci.cz iniciovali tuto službu, která, jak věříme, pomůže lidem v postižených obcích. Po poctivé práci bude na řemeslníky čekat i pivní odměna,“ dodává Jiří Švancara, marketingový manažer Velkopopovického Kozla. „Za podporu výzvy patří pivovaru velký dík. Pokud se nám podaří oslovit hodně kvalitních řemeslníků, bude to pro naše občany velká pomoc,“ shodují se oba starostové.