Odstranit digitální propast mezi generacemi se rozhodla i Nadace Vodafone, která spolupracuje s organizací Moudrá Sovička. Společně spustily projekt Digitální vzdělávání pro seniory, který nabízí lidem starším 65 let kurzy zdarma, které mohou probíhat online na internetových stránkách moudrasovicka.cz nebo za přítomnosti lektora. Účastníci kurzů se naučí ovládat základní funkce chytrých mobilních telefonů, tabletů nebo počítačů. Je pouze na nich, jaký z těchto kurzů zvolí.

Vyšlete příbuzné na Odysseovou cestu

Pro ty, kteří se rádi učí hrou, je připravená zbrusu nová platforma Digitální odysea. Ta vzdělává seniory zábavnou formou. Zájemci se ale nejprve musí registrovat tím, že odpoví na 15 otázek týkajících se moderních technologií. Právě v tu chvíli může přispěchat na pomoc jejich potomek či vnuk, který napoví správnou odpověď. Smyslem projektu je totiž i propojování generací. Po absolvování testu čeká na účastníky Digitální odysey dobrodružná cesta po 15  vymyšlených zemí, při jejichž virtuální návštěvě postupně získají praktické dovednosti. Naučí se například zacházet s chytrým telefonem, vyhledávat jízdní řády nebo volat prostřednictvím videa. Na konci cesty pak získají odměnu v podobě diplomu Digitálního světoobčana.

Každý, kdo se chce s moderními technologiemi naučit, může kurzy Digitální odysey absolvovat zdarma na webových stránkách odysea.nadacevodafone.cz nebo zavolat na bezplatnou linku 800 220 044.

Ajťák pro seniory

Moudrá Sovička dále nabízí také služby hodinového Ajťáka, se kterým senioři řeší konkrétní potíže přímo na svém zařízení. Ajťák vše trpělivě a dobře vysvětlí, buď osobně, nebo po telefonu.