Mít všechny úspory na běžném účtu není dobrý nápad, na klasickém osobním kontě byste měli mít nezbytné minimum potřebné k životu. Vše co je navíc, patří na výhodný spořicí účet. I když i na něm by měly být úspory v přiměřené výši, respektive takzvaná pohotovostní rezerva v podobě tří měsíčních příjmů, nebo šestiměsíčních výdajů. Je-li váš peněžní majetek mnohonásobně vyšší, je vhodné ho uložit do některých z investičních produktů.

Proč je banka lepší než prasátko?

Mít peníze doma v prasátku je skvělé, když je vám pět let a když vaše jmění dosahuje sotva desítek až stovek korun. Jakmile vám přibudou léta v občance a peníze se dostanou do zcela jiných řádů, je na čase založit si vhodné osobní konto, v případě mladších ročníků účet pro studenty, pro starší ročníky je pak určen klasický běžný účet pro dospělé, který sice nemá tolik bonusů, avšak i přesto má co nabídnout.

Výhodou peněz doma v prasátku je jejich vysoká likvidita. Potřebujete-li je tak mít ihned k dispozici, není problém. Je to ale bohužel jediná výhoda tohoto domácího spoření. Dále už můžeme mluvit jen o negativech typu riziko krádeže či vyhoření nebo nákladech navíc, které jsou spjaty s hotovostními platbami či s úhradou složenek.

V bance se lze sice také setkat s bankovními poplatky, avšak není výjimkou i běžný účet zdarma. Mezi největší plusy pak patří pojištění vkladů, snadná správa financí, možnost automatizace plateb a využití bezhotovostních a elektronických platebních nástrojů.

Co se stane s mými penězi, když banka padne?

Pokud by došlo k pádu banky, není nutné se obávat, že zůstanete na mizině. Peníze vám budou vyplaceny z Fondu pojištění vkladů, který má na starosti v Česku Garanční systém finančního trhu. Tuzemské banky totiž musí chránit ze zákona vklady svých klientů pojištěním, což zaručuje náhradu do výše nejméně 100 tisíc eur. Pojištěny jsou navíc nejen peníze na běžném účtu, ale i na tom spořicím. Obávat se tak nemusíte ani o svou pohotovostní rezervu, a to až do výše zhruba 2 600 000 Kč.

Rozložte riziko i obavy

Máte-li obavy, že vám bankovní účet připraví horké chvilky, pak si alespoň malou hotovostní rezervu doma ponechejte. Většinu svých úspor ale do banky s klidným srdcem uložte.

Pokud byste přeci jen měli strach, že kvůli výpadku softwaru, elektronického systému, bankomatu či platebního terminálu se k penězům nedostanete, pak je tu ještě možnost rozložení rizika, kdy peníze uložíte do více bank. Toto řešení vám navíc umožní porovnávat jednotlivé nabídky a těžit maximum výhod.