V rámci svého dlouhodobého projektu Svoboda není samozřejmost se rozhodl operátor O2 zjistit, jaké mají mladí lidé povědomí o událostech, které vedly k 17. listopadu. Z průzkumu vyplývá, že byť zkratky jako StB, KSČ nebo OF zná téměř každý, celá čtvrtina respondentů neví, proč je listopadová revoluce označovaná jako “sametová” a pouze každý čtvrtý dotázaný dokázal přiřadit, co bylo obsahem pro starší generaci nezapomenutelného projevu Milouše Jakeše z Hrádečku. Mladým lidem není jasné ani to, co to byl tzv. Palachův týden nebo kdy se stal poprvé prezidentem Václav Havel. Správně odpověděla pouhá polovina respondentů.

Nyní si kvíz s patnácti otázkami vytvořený ve spolupráci s Pamětí národa, který je vhodný i pro učitele a doplnění distanční výuky, můžete vyzkoušet na webu otazkasvobody.cz i vy.

A jaké byly výsledky z pohledu sociodemografických charakteristik? Vedou si lépe Češi nebo Moravané? Orientují se v moderních dějinách lépe obyvatelé měst nebo lidé z menších obcí? A souvisí tetování se znalostmi? Podívejte se na infografiku.

.
Autor: O2 Czech Republic

To vše vyplynulo z říjnového průzkumu, který O2 realizovalo u příležitosti výročí 17. listopadu na tisícovce mladých lidí ve věku 16 až 30 let.

Přímo v den státního svátku se O2 navíc připojí také ke speciálnímu happeningu Cirku La Putyka a Jatek78 s názvem Ústředna89. Prostřednictvím Ústředny89 budou prezentovány dílčí výsledky průzkumu O2. S hosty tohoto dílu, kterými budou významné osobnosti – nejen pamětníci, ale také umělci či sportovci, kteří jsou spjati s tématem sametové revoluce – se budou moci diváci nad událostmi roku 1989 telefonicky pobavit. Stream lze sledovat přímo na Facebooku O2 nebo na Facebooku O2 Chytré školy.

O projektu Svoboda není samozřejmost

Svoboda není samozřejmost je dlouhodobým projektem O2, v rámci kterého operátor pravidelně připomíná důležitost boje za svobodu a demokracii. Loni O2 připomnělo za totality zakázané autory a dalo možnost stáhnout si jejich díla zdarma z O2 Knihovny, O2 Pražská štafeta se nesla ve znamení hrdinského činu Emila Zátopka, který v roce 1952 umožnil odjet kolegovi Jungwirthovi na sportovní hry v Helsinkách, a během loňského hokejového mistrovství operátor připomněl pohnutý osud československé hokejové reprezentace v roce 1950. Za poslední čtyři roky O2 realizovalo mnoho dalších podobných aktivit, více o nich se dozvíte na svobodanenisamozrejmost.cz.

.
Autor: O2 Czech Republic