Nejde o žádnou fikci. Paušál má zaměstnavatelům umožnit, aby namísto stravenek či dotací jídla v jídelnách dávali lidem peníze. Je jasné, že řada zaměstnanců bude po něčem takovém volat. Podle průzkumu pro Svaz průmyslu a dopravy ČR zhruba polovina firem deklaruje, že by takovému tlaku ustoupila.

Nabídky závodních jídelen přitom rád využívá nejeden penzista. Mnohde se v nich totiž mohou stravovat i lidé „z venku“. Pokud tato možnost skončí, dopadne na ně setrvalý růst cen u potravin a v restauracích ještě víc než nyní.

Konec dotací roztočí kolotoč zdražování

Pokud zaměstnavatel začne vyplácet lidem paušál a sníží dotaci jídla v jídelnách, ev. kantýnách, dojde ke zdražení. Řada zaměstnanců pak o takové stravování ztratí zájem. Tím pádem se prodá méně jídel. Stoupnou náklady na jeden řízek s bramborem nebo jednu svíčkovou a přijde zdražení, což odradí další strávníky. Někde se tento kolotoč zastaví na vysokých cenách, jinde skončí likvidací jídelny.

Vydělají na tom obchodní řetězce?

Pokud paušál někoho poškodí, otázka zní, kdo na tom vydělá. Možná obchody, protože lidé namísto do restaurací a závodních jídelen budou chodit tam? Konec konců, to připouští i stanovisko Legislativní rady vlády. Které říká, že změna v systému závodního stravování se může projevit „např. nákupem zahraničních potravin a adekvátním snížením příjmů restaurací.“ Zřejmě proto, že velkým tématem posledních let je odlévání zisků do zahraničí.

22,4 % - o tolik v srpnu vzrostly ceny ovoce oproti srpnu 2019

6,9 % - o tolik v srpnu vzrostly ceny vajec oproti srpnu 2019

6,0 % - o tolik v srpnu vzrostly ceny masa oproti srpnu 2019

Zdroj: ČSÚ