Co je podle vás hlavním tématem letošních krajských voleb?

Téma všech voleb je vždy stejné, jde o to získat moc. V případě krajů to znamená moc přerozdělovat peníze – a rozpočty krajů jsou v řádech miliard. Všechny partaje, které dosud kraje ovládaly a ovládají, nějakým způsobem samozřejmě na těchto penězích parazitují.

Exekuce jsou také vaše krajské téma?

Likvidační exekuce mají rodiny ve všech krajích a ve všech krajích jsou lidé v zoufalé dluhové nebo existenční pasti, a to neustále. Promiňte, těžko s vámi mohu diskutovat, kolik miliard dám třeba stavebním firmám při vědomí, že každý den nějaká rodina přijde o střechu nad hlavou, že lidé nemají na jídlo, natož na bydlení. A to z toho důvodu, že byli sprostě okradeni, ať už lichvářem nebo exekutorem.

Kraj může pomáhát v exekucích?

Pomáhat lidem můžeme i na krajské úrovni. Ti, kteří byli okradeni nebo jsou v nouzi, potřebují v prvé řadě dostupnou právní pomoc. Neumějí se sami bránit lichvářům a podvodníkům, ale ani exekutorům a bohužel ani státní zvůli, kdy jim úřady například odmítají sociální a další pomoc, na kterou mají nárok. A lidé častokrát ani neví, co si vlastně nárokovat mohou.

Jak si dostupnou právní pomoc představujete?

Napsali jsme zákon o Centrech právní pomoci. Jde o osvědčený model, který jsme převzali ze Slovenska, kde už léta ve městech fungují bezplatná centra právní pomoci, kde státem placení právníci pomáhají lidem v nouzi. Pochopitelně je třeba, aby občan měl ochranu nejen před exekutory, ale před každým bezprávím, ať už ze státní nebo soukromé sféry.

Má smysl vámi navrhované zestátnění exekutorů? Nestačila by lepší pravidla pro exekutory?

Už v minulosti jsme navrhovali slučování exekucí, aby exekutor neúčtoval za každou pokutu v MHD deset a více tisíc za přísudky zvlášť, ale aby se přísudek a náklady platily pouze jednou. Dále jsme navrhovali změnu pořadí splácení tak, aby se jistina splácela jako první a nenabíhaly úroky a další změny. Nicméně faktem zůstává, že díky nedostatečné znalosti občanů týkající se jejich vlastních práv, si exekutoři stále dělají, co chtějí, zákonům navzdory. V praxi nad nimi fakticky neexistuje účinný dohled. Exekutoři jsou soukromí podnikatelé, jejichž cílem není vymoci dluh, natož pomoci dlužníkovi – jejich cílem je zisk a podle toho se také chovají.

Vyřeší to i problém dluhových pastí?

Problém je nevymahatelná spravedlnost. Lidé nemají žádné zastání. Když se stanou obětí lichvy, tak se jich stát nejenom nezastane, ale naopak tuto lichvu posvětí soud exekučním příkazem. Řešením je systémová změna – spravedlnost musí být skutečně vymahatelná.

Spravedlnost je tedy u nás nevymahatelná?

Jakkoli se to moc nezdá, nefunkční spravedlnost je největší problém naší země. Proto máme rozkradenou zemi, není na důchody nebo na zdravotnictví, proto máme statisíce lidí v dluhových pastích. Jen předloni Ministerstvo spravedlnosti zaplatilo 367 milionů korun za odškodnění stovkám obětí justičních omylů a zločinů – což jsou ovšem třeba jen ti, kteří se často po letech ve vězení alespoň nějaké spravedlnosti domohli.

Navrhli jste zákon o minimálním důchodu, stanovující důchodcům příjem nejméně ve výši hranice chudoby stanovené OECD – což je nyní něco kolem 14 000 Kč. Kde na to chcete brát?

Stát musí umět vydělat peníze jiným způsobem než saháním do kapes firmám a daňovým poplatníkům. Tak jako jiné vyspělé evropské státy musí investovat do ziskových firem a z jejich zisku následně finacovat svůj provoz, zdravotnictví nebo právě ony důchody.