Osud krásné Rady a nezkrotného zloděje koní Lujka vychází z povídky Maxima Gorkého. Podobenství o lidské touze, svobodě, vášni a zničující lásce se stalo předlohou slavného filmu se stejnojmenným názvem. Muzikál, který vás odnese až do nebes, v režii Radka Balaše můžete vidět již 16. nebo 19. října.

.
Autor: Tereza Křenová

Sonda do romské kultury i unikátnost zpracování

„Hudebně-dramatický projekt Cikání jdou do nebe je unikátní artový divadelní počin, jehož zařazení se vzpírá jakémukoliv prvoplánovému zaškatulkování. Inscenace je nejenom sondou do dějin romské kultury jako takové, ale je především názornou ukázkou romského a gádžovského přístupu k životu a to jak na sociálně kulturní, tak historické úrovni. Na přípravě představení se podílí smíšený tým složený z různých uměleckých osobností, jejich přístupů a postojů.“ vysvětluje režisér Radek Balaš.

Muzikál Cikáni jdou do nebe již podruhé v režii Radka Balaše

Balaš si k choreografické spolupráci přizval progresivní choreografku Janu Burkiewiczovou. V inscenaci se potkávají herci slovanského, romského a moldavského původu. Jde o dílo multižánrové, multikulturní a multietnické. Tento fakt jej na současné divadelní scéně činí zcela výjimečným.

.
Autor: Tereza Křenová

V hlavní roli Kateřina Marie Fialová jako Rada a Petr Pecha jako Lujko

„Návrat muzikálu Cikáni jdou do nebe je skvělá zpráva a já se těším, že si opět na jevišti užiju svého Schwoba. Dneska už si všechny písničky se mnou doma zpívají i obě dcery a myslím, že na tohle představení se mnou nepůjdou do divadla jen jednou. Možná budu muset tajit, kdy jsou další reprízy…„ těší se na obnovenou premiéru herec Martin Kubačák, který se vrací k roli Schwoba.

Na prkna Divadla Bez zábradlí se také vrací Michal Kavalčík: „Jsem velmi poctěn, že si na mě Radek Balaš po letech vzpomněl a k novému nastudování Cikánů mě přizval. Nové nastudování přináší krom nového obsazení také novou energii.”

Cikáni jdou do nebe přináší jedinečné herecké obsazení. Těšit se můžete na Kateřinu Marii Fialovou, Filipa Kaňkovského, Johannu Tesařovou, Josefa Feča, Elis Ochmanovou, Josefa Vránu, Zdeňka Žáka, Dušana Sitka nebo Milana Peroutku.

Více informací naleznete zde.