To, jak úspěšně budou děti studovat, jak budou naladěné a jak obecně budou prospívat, závisí stejně jako u dospělých značnou měrou na kvalitě spánku. Dětské tělo neustále roste, a proto pořiďte zejména vhodnou matraci, která se přizpůsobí dětské páteři. Vybírejte nejlépe mezi matracemi určenými právě dětem.

Kam s postelí?

Svůj význam pro dobrý spánek má i to, kde je postel umístěna. Ideálním místem je kout, kde má dítě tzv. krytá záda, z toho vyplývá pocit bezpečí, který je přirozenou potřebou dítěte. Příjemnější pro něj bude spát tak, aby mělo kdykoli přehled, kdo do pokoje vchází. Snažte se také zamezit dopadu ranních slunečních paprsků na lůžko, pro spící dítě je to (stejně jako pro vás) nepříjemné. Při výběru dětské postele se řiďte věkem dítěte, ale také materiály použitými na výrobu. Ideální je dřevo, a to pro zdravotní nezávadnost, pevnost i příjemný pocit na dotek. Dobrou volbou je i kvalitní lamino. Všechny použité materiály musí být pevné a zdravotně nezávadné, i pokud jde o použité barvy, laky. Základem je samozřejmě pevná stabilní konstrukce postele, stejně jako kvalitní matrace mimo jiné proto, že děti na posteli rády skáčou…

Autor: Shutterstock

Uvažujete o palandě?

Máte-li děti dvě, možná uvažujete o pořízení palandy. Řešení to samozřejmě je, ale je praktické až od určitého věku dítěte a závisí také na jeho schopnostech pohybu ve tmě i orientaci v rozespalosti. Pro malé děti představuje spaní ve výšce riziko úrazu a obtížná je pro rodiče i manipulace s dítětem, třeba když je nemocné. Při nedostatku prostoru v dětském pokoji raději nesahejte ani po lůžku vyklápěcím, i když dokáže ušetřit spoustu místa. Dítě i přes den postel používá, i když na ní nespí. Využívá ji k odpočinku nebo si na ní hraje, proto by ji mělo mít stále k dispozici.

Jiný relax

Důležitý je i jiný odpočinek než spánek. Děti rády relaxují na koberci (proto by měl být v jejich pokoji alespoň menší měkký kusový koberec), ocení ale třeba i sedací vak. Pokud to prostor dovoluje, uvažujte dál – co třeba zavěsit ke stropu houpací křeslo nebo síť?

Podmínky k práci

Předškolákům můžete pořídit malý stolek a židle, aby si mohli malovat, zahrát deskovou hru, modelovat… Školáci už potřebují kvalitní pracovní stůl a židli, které budou odpovídat jejich vzrůstu. Ideální pro vybavení pracovního místa dítěte je tzv. rostoucí nábytek. Poslouží dětem od prvních školních dní až do dospělosti. Pokud řešíte pracovní místo, pak by mělo na stůl dopadat denní světlo (a dítě by si nemělo stínit píšící rukou), rovněž zajistěte vhodné umělé osvětlení.

Autor: Shutterstock

Na hru

Podlahu volte příjemnou, odolnou a takovou, která se snadno udržuje. Oblíbené jsou vinylové podlahy, marmoleum, dřevo či laminát doplněné kusovými koberci. Pro nejmenší je důležitá volná podlahová plocha na hraní. Místo na podlaze ale využijí i děti školou povinné a i ti větší.

Další vybavení

Místnost pro děti raději zařizujte nábytkem v neutrálních barvách, pestrost mu dodají hračky a doplňky. Barevný chaos není pro dětskou (ale ani dospělou) psychiku dobrý. Pozor na ostré hrany, sklo, ty do dětského pokoje nepatří. Veškerý nábytek by měl být dobře upevněný, aby nehrozilo převrácení. Raději než nábytek s obrázky aut nebo princezen volte nadčasové vybavení. Puberťáci už se svými idoly z útlého věku nebudou chtít spát a vy tak velmi pravděpodobně budete kupovat nový nábytek. Dbejte pečlivě na výběr materiálů, ale i např. nátěrů, které jsou zdravotně nezávadné a pro použití v dětských pokojích či na dětské vybavení vhodné.

Je pro děti!

Z dětského pokoje nedělejte skladiště ani ložnici pro návštěvy, je to v první řadě jejich útočiště. Nepatří sem sezónní věci, snažte se omezit i množství uskladněných oděvů, podporujte občasnou očistu prostoru – např. nepoužívané hračky věnujte potřebným. A vsaďte na promyšlené ukládání – nabízejí se pojízdné boxy, úložné lavice, skladovat hračky lze i ve výšce třeba v síti… Dětský pokoj také není noclehárna, dětská postel by měla sloužit pouze svému stálému majiteli. Pokud už v pokoji občas přespí návštěva, mělo by s tím dítě být obeznámeno předem a vyslovit souhlas.

Jak dlouho spí?

Ani sebezdravější podmínky pro spaní dítěti nezajistí kvalitní spánek s jeho pozitivními dopady na zdraví, pokud dítě nebude spát pravidelně a dostatečně dlouho. Od určitého věku je to sice těžší zařídit, ale u nejmenších byste měli být v dodržování optimálního času usínání důslední. Děláte to pro zdraví a pohodu dítěte a tím i svou.

Doporučení a normy

Pokud jde o dětský pokoj obecně, předškolák potřebuje velký prostor na hraní, bez ostrých hran a rohů, s věkem roste nárok na velikost úložných prostor, je nutný větší stůl a postel. U starších stoupá potřeba soukromí, takže pokud je to možné, mělo by mít dítě samostatný pokoj, kam je možné umístit třeba i sedačku pro dětské návštěvy a kde je prostor pro provozování koníčků apod. Na minimální velikost pokoje platí dokonce normy. Nejmenší rozměr obytné místnosti, a tedy i dětského pokoje, je pro jednu osobu 8 m2, pro dvě 12 m2.