Začal jako skladník

K jeho překvapení ho i v jeho vyšším věku vybrali a on tak nastoupil na pozici skladníka. Ale postupem času se zapracoval způsobem, že je nyní schopen v Amazonu pracovat kdekoliv. „Myslím si, že ten, kdo chce a má chuť pracovat, si zaměstnání najde. Vadí mi stížnosti lidí, že mají málo peněz. Já byl celý život aktivní a dařilo se mi dobře,“ popisuje s tím, že si ještě připadal mladý na to, aby seděl doma nebo na lavičce, a tak si prostě řekl, že to zkusí.

Nadchl ho propracovaný a efektivní systém

Během jeho čtyřletého působení v Amazonu jej nadchl nastavený propracovaný a efektivní systém. Také velmi oceňuje to, že v Amazonu dávají příležitost všem, bez rozdílu věku, náboženství či rasy. „Člověk může být zaměstnaný jako kmenový zaměstnanec, ale nabízí se i sezónní práce. Nábor je navíc rychlý a snadný,“ popisuje. Na své práci si mimo jiné cení různých soutěží, které Amazon pořádá a kterých se rád účastní. Našel si tu i přátele, se kterými se schází i ve volném čase. Využívá také řadu benefitů, jako jsou například příplatky k důchodovému a životnímu pojištění. Na Amazonu si cení i toho, že každý, kdo chce, má možnost ve firmě kariérně růst. Firma je ale schopná lidem zajistit také právní pomoc, pokud se ocitnou v tíživé životní situaci. „Jsem rád, že mi práce v Amazonu umožnila přivydělat si nějaké peníze k důchodu. Mohu tak přispívat vnoučatům a věnovat se své velké vášni – cestování,“ vysvětluje.

Distribuční centrum Amazonu.
Autor: AMAZON

Má rád aktivní odpočinek

Díky tomu, že nějaký čas v Itálii pracoval, zamiloval si Dolomity. Už od roku 1991 tam tráví čas na jaře a na konci léta. Má rád aktivní odpočinek a absolvuje tam túry do výšky až 3 600 metrů. „Ten pohled z vrchu je neuvěřitelný a nádherný,“ uvádí. Procestoval toho opravdu hodně – má rád Norsko, Kypr, ale velice ho láká Austrálie a Nový Zéland. V Americe už sice byl, ale rád se tam podíval znovu. Zpráva o tom, že poletí do centrály Amazonu v Seattlu, ho proto velmi potěšila. Cestu vyhrál od Amazonu v rámci celosvětové každoroční soutěžeNašel jsem to správné místo“. Čtyři vybrané tuzemské zaměstnance v září čekala vysněná cesta do USA, kde mimo jiné navštívili i sídlo společnosti Amazon v americkém Seattlu. A jak probíhal výběr? Do soutěže se mohli zaregistrovat všichni kmenoví zaměstnanci Amazonu, kteří vyplnili formulář a sepsali svůj příběh o tom, co jim práce v Amazonu dává.

Kromě bohatého cestovatelského života si Ján rád i něco přečte a jeho velkou vášní je zahrádka a kytičky. „Já nudu jednoduše řečeno neznám. Ta je totiž jen z lenivosti,“ uzavírá věčný optimista Ján.