Užívejte vitamin B

„Kombinace vitaminů B1, B6 a B12 zlepšuje metabolismus a regeneraci nervových vláken. Zároveň, pokud se přijímají ve vyšších dávkách, zvyšují protibolestivý účinek léků ze skupiny nesteroidních antirevmatik,analgetik, a přinášejí tak úlevu od bolesti,“ vysvětluje MUDr. Hynek Lachmann, neurolog z FN Motol.

Správně se oblečte

Platí zásada: oblékejte se s ohledem na počasí. S nedostatkem oblečení totiž můžete prochladnout, s příliš mnoha vrstvami se zase zpotíte a následným ofouknutím se nachladíte. Oboje to vede k prochladnutí svalů či kloubů. V kombinaci s potem totiž svaly a páteř »nastydnou« a můžete se propracovat až k blokádě.

Nečekejte, že bolest sama poleví

Nespoléhejte na to, že bolest sama přejde. A v žádném případě se nesnažte bolest rozhýbat. Naordinujte si klidový režim a suché teplo a vyvarujte se horké vany. Ta vám v první chvíli uleví, ale pokud záda zase prochladnou, nemuseli byste se už narovnat. Skvělým pomocníkem vám bude chlupatý ledvinový pás nebo nahřívací polštářky.

Kdy k lékaři

„Pokud nepomůže klidový režim ani léky, přidá se teplota, navštivte co nejdříve praktického lékaře. Poradí vám, jak postupovat v léčbě a vyloučí jiné závažnější zdroje bolesti zad, např. zánět ledvin,“doplňuje MUDr. Lachmann.

Navštivte fyzioterapeuta

Pokud na záda trpíte častěji, raději nic neodkládejte a objednejte se k fyzioterapeutovi. Ten celé vaše tělo pečlivě zkontroluje a doporučí vám, co dál.

Unikátní cvičení

Jako výborná prevence se ukázala metoda SM systém. Jde o princip cvičení se speciálním elastickým lanem. Dochází při něm k protahování a aktivaci svalových řetězců, které zužují obvod pasu a protahují tělo směrem vzhůru. Cvičení je vhodné pro všechny věkové skupiny.

Tři rady, jak si neuhnat housera

Snažte se stát s jednou nohou vpředu a druhou vzadu. Takto můžete přenášet váhu na nohy a šetřit si záda před zbytečným zatěžováním. Nezapomeňte na narovnaná záda.

Tři rady, jak si neuhnat housera
Autor: bezbolestizad.cz

Při nošení nákupu nebo jiných předmětů v rukou se snažte rozložit zátěž na obě strany rovnoměrně. Nezapomínejte hlavně na narovnaná záda.

Tři rady, jak si neuhnat housera
Autor: bezbolestizad.cz

Při zvedání například přepravek, pytlů nebo jiných těžkých předmětů si vždy dřepněte. Hřbet držte rovný a zátěž zvedejte nohama, ne zádovými svaly.

Tři rady, jak si neuhnat housera
Autor: bezbolestizad.cz