Jak je to s lichým a sudým počtem květin do kytice? A je květinová etiketa opravdu tak přísná?

Kde se vzala tradice sudého a lichého počtu květin. Nutno říci, že zvyk považovat kytici se sudým počtem květů za smuteční je zakořeněný pouze ve střední a východní Evropě. Jinde ve světě se s touto tradicí nesetkáváme. V Americe je dokonce běžným zvykem darovat velké lásce tucet růží, tedy sudý počet. Za každý měsíc v roce jednu růži. U nás jsme se sudým počtem poněkud zdrženlivý. Na hrob totiž podle křesťanské tradice patří sudý počet květin. Jedna květina pro zesnulého a jedna pro Boha.

Sudý počet květů v kytici k narozeninám?

Oslava narozenin a obzvlášť těch kulatých bývá vždy ve znamení květin. K pěknému dárku od srdce můžete darovat i úchvatnou kytici, která z běžné oslavy narozenin udělá slavnostní událost. Pokud se jedná o oslavu kulatin, pak se sudý počet květin více než hodí. Poměr kolik let, tolik růží, vykouzlí z vaší kytice skutečně osobní dárek, protože za každý rok života obdarované věnujete pouze jí jednu květinu. Je to taková oslava jejího života v kytici.

Spousta lidí se domnívá, že když má žena 20, 30, 40, 50, že jí nemohou dát kytici, která má tento sudý počet květů, říká Ladislav Špaček pro Florea.cz, jedničku na trhu doručování květin, a dodává: „Ona má přece tolik roků a musí dostat tolik růží.

Kytice k narozeninám
Autor: Florea.cz

Kytice 100 růží: Sudý počet květů, ale jedinečný okamžik

Pak je tu ještě kouzelný počet 100 růží. Sudý počet květin, ale magické číslo. Kolikrát za život se obdarované poštěstí dostat tak ohromný počet voňavých růží? Obdarovaná kyticí 100 růží se může cítit královsky, jedinečně a milovaně. Podle křesťanské tradice vnímáme číslo 100 jako symbol hojnosti a úplnosti. Na jednu stranu je dostat počet 100 růží velmi uklidňující pocit, na druhou stranu může vyvolat hotovou bouři pozitivních emocí. Od upřímné radosti, přes slzičky štěstí až po pláč dojetí.

Modrá kytice Florea
Autor: Florea.cz

Nehleďte na tradice, vybírejte kytici srdcem

Když se na problematiku sudého nebo lichého počtu květin do kytice podíváme kolem a kolem, neexistuje jednoznačná odpověď. Jediné správné řešení je volit počet květin do kytice vždy srdcem. A potom vám i ta nejzarytější zastánkyně tradic a pověr odpustí, že v dech beroucí kytici, která ji zavedla do světa výjimečnosti, je sudý počet květin.