FAZOLOVÝ SALÁT S ANČOVIČKAMI

Suroviny:

bílé fazole

ančovičky nakládané v octu

bottarga

1/3 červené papriky

1/3 cibule

česnek

rozmarýn

cherry ocet

olivový olej

petrželka

pažitka

sůl, pepř

 

Postup:

Ukrojte kousek červené papriky, odstraňte dužinu, osolte a opepřete. Dejte opéct na gril. Cibuli nakrájejte na kolečka, pokapejte olivovým olejem a vložte také na gril. Bílé fazole předem namočte s trochou česneku a rozmarýnu. Pak přidejte sůl a pepř a vmíchejte nakrájenou grilovanou papriku a cibuli. Přilijte cherry ocet a vmíchejte nasekané bylinky. Nakonec přidejte ančovičky a nandejte na talíř. Ozdobte bottargou a podávejte.

 

Autor: Shutterstock

PEČENÁ ZELENINA V TORTILLE

Suroviny:

2 zelené papriky

1 červená paprika

1 lilek

1 cibule

2 větší rajčata

2 stroužky česneku

sůl, pepř, olivový olej, čerstvý rozmarýn

tortilly

 

Autor: Shutterstock

Postup:

Papriky očistíme, osolíme, zakapeme olivovým olejem. Lilek rozkrojíme, uvnitř nakrojíme dužinu, osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Cibuli neloupeme, překrojíme napůl, opět osolíme, opepříme a potřeme olivovým olejem. Zabalíme do alobalu. Rajčata po rozkrojení osolíme, opepříme, přidáme pár kapek oleje a poklademe čerstvým rozmarýnem. Vše dáme zapéct na gril. Mezitím si nakrájíme dva stroužky česneku. Zeleninu sundáme z grilu, zbavíme slupek, pokrájíme na malé kousky. Vše smícháme s česnekem. Dochutíme solí, pepřem, olivovým olejem, kterým rozhodně nešetříme. Na grilu rozpečeme tortilly, které směsí naplníme.

KREVETY S ČESNEKEM A CHILLI

Suroviny:

krevety

bageta

fenyklová nať

3 stroužky česneku

červená chilli paprička

olivový olej

pepř

sůl

 

Postup:

Česnek a chilli pokrájejte a vhoďte na pánev, kde jste nechali rozehřát olivový olej. Přidejte krevety a restujte. Opepřete, osolte a případně dokápněte olivovým olejem. Na závěr vhoďte nasekanou fenyklovou nať, nandejte na talíř a podávejte s opečenou bagetou.

 

Autor: Shutterstock

MUŠLE S BÍLÝM VÍNEM A TOUSTEM S RAJČATY

Suroviny:

mušle

divoký chřest

hladkolistá petržel

česnek

bílé víno

bílý chleba

rajčata

olivový olej, pepř, sůl

Postup:

Na grilovací pánvi zahřejeme olivový olej, přidáme česnek a propláchnuté mušle. Zalijeme bílým vínem. Přidáme pokrájenou petržel a také divoký chřest. Zavaříme (mušle se začnou otevírat). Osolíme, opepříme. Na grilu opečeme bílý chleba potřený olivovým olejem. Pokrájíme rajčata, která navrstvíme na opečený chleba. Ihned podáváme.

Autor: Shutterstock