16. červenec 2020
Svátek slaví Luboš, zítra Martina

Grilovačka ve čtyřech krocích! Opékat nemusíte jen na vlastní zahradě, zajděte do parku

/
  • Grilování milují snad všichni.
    2. července 2018 ● 13:39

    Čas grilování je tady! Nenechte ale nic náhodě, aby grilovačka dopadla na jedničku, musíte mít všechno správně připravené. Grilovat nemusíte jen na vlastní zahradě, vyrazit můžete i do parku ve městě. Poradíme vám, co budete potřebovat a kam jít.

  • 1.

    Jaké vybrat maso?

    Jestli si chcete opravdu pochutnat, nekupujte už naložená masa prodávaná v supermarketu. Jednak marináda často udělá z každého masa jen neidentifikovatelný kus žvance a navíc často může zakrýt jeho horší kvalitu…Pokud máte rádi hovězí, sázejte na maso z býčka, volka nebo jalovičky. v žádném případě nekupujte maso z krávy. Ta není určená na maso, a tak ho nikdy na grilu neuděláte měkké. Vepřové je na gril nejvhodnější, a to nejlépe prorostlé. Ideální je proto krkovička. Maso lehce prorostlé tukem zkrátka zajistí chuťový zážitek jako žádné jiné. Osvědčené jsou také kuřecí křidélka nebo paličky.

    ...

  • 2.

    Jak maso připravit?

    Když máte opravdu dobré maso, ušetříte spoustu času. Kvalitní maso totiž nemusíte příliš dlouho marinovat, jednoduše ho připravíte několik hodin předem. Nakrájíte ho na zhruba stejně velké kusy a přidáte trochu oleje, bylinek nebo dobře namíchaného koření. Naložit ho stačí jednu až šest hodin, ryby dokonce potřebují jen 20 minut. Maso změkčí a ke grilování skvěle připraví směs obsahující kyselinu octovou, citronovou šťávu, víno nebo tvrdý alkohol. Marinády se nejvíce hodí ke kuřecímu masu, nicméně dobře doplňují i vepřové nebo divočinu. Avšak chuťově skvěle vyladí i další potraviny. Na grilu můžete připravovat také sýry, zeleninu nebo ovoce. Zrajícím sýrům neuškodí, pokud je ve směsi necháte naložené i několik dní.  Plátky cukety, řepy či kedlubny v marinádě stačí jen lehce vykoupat. Ale pozor, zvláště s kořením zacházejte s mírou, ať nepřehluší chuť masa.

    Maso na grilování

  • 3.

    Co ještě přibalit?

    Nápoje, pečivo a steakové omáčky. Mezi další položky na grilovací seznam patří i talíře/tácky, kelímky, příbory, nebo alespoň kapesní nůž, ubrousky, deky, propriety ke grilu (pohrabáč, kleště), podpalovač, zápalky a topivo. Je dobré se informovat dopředu, zda si na vybraném grilovišti můžete zakoupit uhlí, musíte-li si donést vlastní, nebo jestli se můžete poohlédnout po dřevě v okolí (pokud je gril k topení dřevem uzpůsobený). Velkou výhodou jsou i toalety se zdrojem (pitné) vody nebo hřiště v okolí.

    ...

  • 4.

    Kam vyrazit?

    Pokud nemáte vlastní zahradu, nebo chcete zkusit něco nového, jsou ve městě k dispozici grilovací místa. Nevíte kde? Klikněte ZDE   Najdete tu mapu grilovacích míst i s detailními informacemi, které usnadní přípravy. A pokud objevíte skvělé místo, které na mapě ještě není, můžete ho přidat!

    ...

Témata

grilování maso

ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy