Ale kam s nimi? Ti šťastnější z nás mají doma dostatek úložného prostoru. Prostorné skříně a sklepy, do kterých uloží všechny sezónní věci k zimnímu spánku. My ostatní často řešíme otázku, kam uložit všechno to zahradní nářadí i nábytek, jízdní kola, kempovací a sportovní vybavení i letní oblečení. Vlastníkům chalup se nabízí možnost dočasně přemístit věci z bytu či domu do nevyužívaných místností chaty. Musí si být ale jistí, že uložené věci zde budou v bezpečí a po zimě je najdou ve stejné kondici.

Zazimujte věci na chatě

Mezi věci, které můžete na chatách a chalupách nechat nebo je tam dovézt patří zahradní nábytek, nářadí nižší ceny a oblečení, které běžně nosíte. Při správném zazimování přežijí bez poškození dlouhé měsíce a vy se o ně nemusíte bát.

Zahradní nábytek ukládejte vždy čistý. Zbavte ho hlíny a trávy, otřete ho vlhkým hadrem. Pokud máte nábytek ze dřeva, ošetřete jeho povrch olejem, který vytvoří ochrannou vrstvu. Nejlépe nábytku posloužíte, pokud ho uložíte do nevytápěné místnosti bez vlhkosti a překryjete ho plachtou.

Podobným způsobem uložte také všechno nářadí. Očištěné a chráněné před nepřízní počasí v pořádku přečká do následující sezony.

Starší oblečení a peřiny uložte do speciálních pytlů, ze kterých lze vysát vzduch. Nejen že ušetříte místo, ale oděvy budou spolehlivě chráněné. Skříním nechte otevřené dveře, aby svým tmavým prostředím nelákaly hlodavce a pověste do nich sáčky s kuličkami proti molům.

Cenné věci nenechávejte bez dozoru

Může se stát, že i ten nejdůmyslnější zámek selže a vy zjistíte, že vám z chaty nebo chalupy ukradli hodnotné vybavení. Sekačky na trávník, grily, elektronika, jízdní kola – nic z toho by nemělo být na chatě ponecháno. Řešením je věci uložit do pronajatých skladovacích kójí od společnosti Perfect Storage, od které si v případě potřeby můžete pronajmout i stěhovací dodávku.

Autor: Perfect Storage s.r.o.

Pročistěte byt

I bez chaty nebo chalupy jsme schopní během let nastřádat mnoho věcí a především oblečení. Lehké letní šaty, kraťasy i ostatní nejmodernější módní kousky ale často nevyužijete po celý rok. Zbytečně pak zabírají místo v šatních skříních.

Než zase začnou teploty na teploměru stoupat, využijte pronajatých skladů, a oblečení uskladněte mimo váš byt. Můžete k němu přidat i ostatní ryze letní věci, jako jsou nafukovací lehátka, potápěcí vybavení nebo piknikové koše. Váš byt bude vzdušný a uložené věci v bezpečí.