Myslíte si, že jste pojištění a nic zlého se vám nemůže stát. Nebo může, ale někdo se o vás v takovém případě postará. Jenže pojišťovny nejsou strážní andělé. I ony sledují své zájmy a především zisk. Pan Štefan si u jedné takové sjednal úrazové pojištění, a dokud se nic nestalo, vše probíhalo k oboustranné spokojenosti. Pak přišel úraz a pojišťovna se začala chovat jako zlá macecha.

Nejprve tvrdila, že trvalé následky pana Štefana nedosahují tabulkových 10 % minimálního rozsahu. Když však znalecký posudek potvrdil opak, změnila pojišťovna strategii. Přestože lékařské záznamy jasně hovořily o úrazu a následné operaci menisku a předního zkříženého vazu, pojišťovna namítala, že nejde o následky úrazu, nýbrž dlouhodobého onemocnění. Aby pan Štefan docílil výplaty plnění, musel dát celý případ k soudu.

„Úraz není vždy věc nešikovnosti nebo cizího zavinění. Někdy prostě jde o hloupou shodu náhod a neštěstí je na světě. Vždy je však dobré nevzdávat se možné finanční kompenzace, a to především u vážnějších následků. Jelikož se poškození zdraví prokazuje poměrně obtížně, často přicházejí na řadu znalecké posudky odborníků. Zejména když jde o pojišťovny. Naše služba právní ochrany pro případ úrazu umožňuje klientům získat právní zastoupení i ve sporech s pojišťovnami, takže se nemusejí obávat případných nákladů soudních řízení,“ vysvětluje Mgr. Vanda Pecháčková, právník D.A.S.