Zatímco vodnaté nové brambory si můžeme dát „na loupačku“ či jako přílohu upečené ve slupce, ovšem třeba na bramborovou kaši se daleko lépe hodí ty vyzrálé pozdní. Stejně tak z nich budou chutnější i hranolky či lupínky, knedlíky a také bramborový salát. Brambory je také důležité správně skladovat.

Omlazení starých brambor?

Když už se vám zdá, že jsou už možná staré až přespříliš a mají po sezóně, můžete vyzkoušet trik kuchařských mistrů na jejich „omlazení“. Oloupané brambory nakrájejte na stejné kousky a vložte je do vařící vody. Současně v jiném hrnci vařte vodu a za 10 minut slijte vodu z brambor a vložte je do vařící vody v druhém hrnci.

Vzápětí je třeba dát vařit další vodu, kde je sůl, kmín a celerová nať. Pak z brambor vodu opět slijte a přelijte je čerstvou vařící vodou ochucenou solí a celerovou natí. Dále už stačí je během 6 až 8 minut dovařit do měkka.

Zdá se vám to příliš zdlouhavé? Máme pro vás i rychlejší variantu. Můžete totiž použít pařák s vložkou a vodou. Vodu osolte, přidejte kmín a nakrájenou celerovou a petrželovou nať. Brambory oloupejte a nakrájené je uvařte doměkka.

Případně pečlivě oloupané brambory můžete též uvařit v osolené vodě, kam se přidá špetka kmínu, 6 pepřů, 3 stroučky česneku a celerová nať (třeba sušená).

Zelené a naklíčené brambory vyhoďte

Pokud vám brambory zezelenají či silně naklíčí, rozhodně je nejezte. Jsou totiž jedovaté! Pravděpodobně byly skladovány v teple a na světle a nebezpečně v nich tak stoupl obsah solaninu, což je glykoalkaloid a v čistém stavu chutná velmi hořce.

Nejvyšší koncentrace solaninu je v okolí oček a klíčků, v nazelenalé slupce i těsně pod ní a kolem klíčků se může koncentrovat až 35 mg solaninu na 100 gramů hlízy.