Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Suché léto nám bude ždímat peněženky: Po bramborách zdraží i zelí

Kilo hlávky zelí bude dražší o tři koruny. Cena krouhaného pak stoupne z loňských 13 na 15 korun za kilo. (Ilustrační foto)
Kilo hlávky zelí bude dražší o tři koruny. Cena krouhaného pak stoupne z loňských 13 na 15 korun za kilo. (Ilustrační foto)  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: ČTK, sou, kle, zst - 
13. září 2015
19:11

Suché a tropické léto přináší svou daň. Na Českobudějovicku začala sklizeň zelí. Podle odhadů ho tam bude o 200 tun méně, a zvedne se tak jeho cena. A to jak za hlávku, tak i za krouhané. Pěstitelé stále doufají, že pozdní odrůdy po deštích v uplynulých dnech ještě dorostou.

„Zelí jsme zaseli na 30 hektarech a kapustu na dalších čtyřech, rozloha se proti loňsku neměnila. Zelí bude letos asi o 200 tun méně, tedy kolem tisícovky," uvedl. V letošním tropickém počasí se podle něj pozitivně projevilo to, že podnik pěstuje zelí u řeky, kde se přece jen drží více vlhkosti, a také to, že zelí sejí a nesázejí sazenice.

Ceny hlávek i krouhaného zelí musel podnik letos zvýšit kvůli nákladům, které si extrémní počasí vyžádalo. Cena kilogramu hlávkového zelí stoupla z šesti na devět korun, krouhaného z loňských 13 na 15 korun. Zelí bude kvůli suchému počasí proti minulým rokům méně šťavnaté. Hlávky ale netrpěly houbovými chorobami.

Podraží i brambory

Počasí se projevilo i jinde. Na Vysočině, kde se pěstuje třetina brambor v Česku, také potvrzují menší úrodu. „Očekáváme nejnižší úrodu za řadu let, možná od roku 1994,“ řekl pro Blesk.cz předseda Českého bramborářského svazu Miloslav Chlan. U později zrajících odrůd brambor odhadují pěstitelé pokles výnosů proti běžným rokům o 30 až 40 procent.

Podobné problémy jako v Česku mají podle Chlana i pěstitelé brambor v další části Evropy. „Cena je tam o malinko vyšší než u nás. Brambory se mohou dovézt, ale nebudou levné,“ řekl. Nepříznivá prognóza se už nyní promítá do cen brambor určených k přímé spotřebě. Zemědělci dostávají za kilogram 5 až 6 korun, což je o dvě koruny více než před měsícem.

Méně bude i chmele a cukrové řepy

Menší úroda postihne i chmel. „Podle odhadu Svazu pěstitelů chmele ČR by se letošní úroda mohla pohybovat na hranici 4,5 tisíc tun, což by znamenalo meziroční snížení úrody o čtvrtinu,“ dodává Jordán. Podle ministerstva by to tuzemským pivovarům mohlo stačit, vyvážet se ale příliš nebude.

Nejhůř je na tom ale cukrová řepa. Obsahuje totiž jen málo cukru a ani případné srážky už jí nepomohou. Úroda je aktuálně o čtvrtinu nižší, ztráta ale podle ministerstva zemědělství poroste.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi