Výběr jídla ovlivňuje náladu. Věděli jste to?

/
  • Vybírejte potraviny pečlivě, mohou vám zkazit den.
    Vybírejte potraviny pečlivě, mohou vám zkazit den. (profimedia)
    17. března 2016 ● 09:11

    Podle učení ájurvédy má strava má na naše psychické rozpoložení větší vliv, než si myslíme. Naučíme-li se rozlišovat mezi kvalitami sattva, rajas a tamas, získáme nejspíš kontrolu i nad svými náladami.

  • 1.

    Jsme tím, co jíme

    s
    Autor: Larimar

     

    Možná se vám to už také stalo – v práci vám nespravedlivě vynadal šéf, na křižovatce vás „vytroubil“ vzteklý řidič tramvaje a korunu všemu nasadil rozčilený soused, kterému jste prý schválně ujeli s výtahem… Vy však zůstáváte úplně v klidu. Je vám totiž jasné, co bylo příčinou agrese a nespokojenosti těch tří nešťastníků. Bylo to špatně zvolené jídlo. Pánové to nejspíš u oběda trochu přehnali s rajas stravou, kterou navíc ještě doplnili nějakou „dobrotou“ tamas… Kdyby ovšem znali moudré učení ájurvédy, nemuseli sobě ani jiným kazit den.

     

    Podle ájurvédy, 5000 let starého východního učení pocházejícího z Indie, ovlivňují naše životy tři základní energie neboli tři kvality: sattva, rajas a tamas. Ty jsou obsaženy také v potravinách, které jíme, a jejich prostřednictvím ovlivňují nejen zdraví našeho těla, ale mají vliv i na to, jak se cítíme a chováme. Potvrzují tak prastaré rčení „jsme tím, co jíme“…

     

    „Sattva je kvalitou rovnováhy a harmonie, rajas zosobňuje vášně a činnosti a tamas symbolizuje netečnost a ztrátu potenciálu,“ říká ájurvédský lékař Kukku Ramesh z léčebného hotelu Larimar v rakouském Stegersbachu a vysvětluje, že podle ájurvédy vše v přírodě obsahuje kvality sattva, rajas a tamas, ale v různých poměrech. „Když se cítíme pozitivně a šťastně, jsme více sattva. Pokud jsme velmi aktivní, až třeba zbrklí či se sklonem k agresi, jsme více rajas. A když jsme pomalí, smutní, jako by bez života, nacházíme se v tamas.“

     

  • 2.

    Strava pro ducha

    s
    Autor: Larimar

     

    Sattva – je symbolem klidu, čistoty a vznešenosti, vychází z principu světla, vnímání, inteligence, harmonie, ctností a srozumitelnosti. Nikoho tedy jistě nepřekvapí, že potraviny této dokonalé kvality otevírají vědomí, jsou zdrojem emocionální harmonie a nemají žádné škodlivé faktory. 

    Sattva strava dodává tělu potřebnou energii bez toho, aby ho zbytečně zatěžovala. Zároveň zklidňuje a pročišťuje mysl.

    Je čerstvá, šťavnatá, lehká, výživná, sladká (svojí podstatou) a chutná.

    Obsahuje dobře stravitelná jídla sladké chuti (obiloviny, ovoce), některé druhy zeleniny a mléčných produktů. 

    Potraviny mají vysokou energetickou hodnotu a pozitivní vliv na naši karmu.

    Typická jídla sattva: čerstvé pokrmy, biopotraviny, čerstvá a dobře stravitelná zelenina, ovoce, čerstvé mléko a mléčné výrobky, klíčky, obiloviny, mungo fazole, červená čočka, rýže, ghee, med, některé bylinky a koření (římský kmín, koriandr, fenykl, kurkuma, bazalka, skořice, kardamom, šafrán, heřmánek, jasmín, růže, lotus atd.), ořechy, semínka a byliny.

     

  • 3.

    Vášnivá činorodost

    s
    Autor: Larimar

     

    Rajas – je zosobněním energie, aktivity, emocí, neklidu a vášní. Potraviny v této kategorii proto vedou k hyperaktivitě, neklidu, neúnavnosti, agresím, nespavosti, ale i k nečisté pokožce, vysokému krevnímu tlaku a zvýšenému obsahu toxinů v krvi.

    „Jídla z této kategorie bychom proto neměli konzumovat častěji než jednou týdně,“ upozorňuje ájurvédský lékař Kukku Ramesh. Ostatně v léčebného hotelu Larimar v rakouském Stegersbachu, ve kterém působí, se pokrmy pro hosty také připravují v duchu zásad a poznatků ájurvédy.

    Rajas strava je zdrojem pohybu a aktivity, na druhé straně může vyvolávat zlobu, rozrušení a bolest.

    Zahrnuje většinu luštěnin a vůbec potraviny s vysokým obsahem bílkovin, např. drůbeží a rybí maso. Patří sem i ostrá koření a některé druhy zeleniny.

    Rajas strava je svojí podstatou slaná, kyselá, trpká, ostrá a suchá.

    Typická jídla rajas: paprika, rajčata, lilek, brambory, cibule, česnek, pohanka a jáhly, většina luštěnin, bílé maso, ryby, kečup, z koření např. čili, pepř, kajenský pepř, hřebíček, muškátový oříšek, sůl. Stejně tak smažená jídla a konzervační látky. Do této skupiny se řadí také káva, černý čaj, pivo, víno a tabák.

  • 4.

    Temná tupost

    s
    Autor: Larimar

    Tamas – značí temnotu, hloupost, nevědomost a životní překážky. Pro jídla této kategorie je typická pasivita – tělu nic nedávají, zato ho obtěžují. Podporují nevědomost, nenažranost, lenost, sklon k depresím a zoufalství. „Na potraviny z této kategorie bychom měli být zvláště opatrní,“ varuje Kukku Ramesh a doporučuje se jim raději obloukem vyhýbat. „Tamas jídlo totiž potřebuje neuvěřitelně mnoho energie k trávení a nemá žádnou vitální energii.“

    Tamas strava způsobuje únavu a ospalost, na mentální úrovni pesimismus, pochyby.

    Do této skupiny patří jídlo zkažené, nevalné chuti, dlouho skladované, ale i mražené, konzervované, fermentované (např. alkohol) a geneticky modifikované.

    K trávení takové stravy je zapotřebí velké množství energie.

    Typická jídla tamas: červené maso, tvrdé a tavené sýry, ohřívaná jídla, smažené a průmyslově upravované potraviny, burské oříšky, homogenizované mléko, fast food.

     

    Poslání lidské stravy je zřejmé – jídlo by nás mělo uspokojit, dodat nám sílu a energii, udržovat správné tělesné funkce, zvyšovat vitalitu našeho těla, pomáhat posilovat paměť a celkově přispívat ke zdraví a dlouhověkosti. Podle ájurvédy rajas a tamas strava narušuje propojení mysli, těla a ducha, sattva strava naopak podporuje jejich soulad. Pokud se tedy naučíme vybírat si pro své tělo i duši ty správné potraviny, bude nám odměnou nejen lepší zdraví, ale i dobrá nálada. 

    Zdroj: www.larimarhotel.at

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy