Tip pro děti: KAPŘÍ HRANOLKY

Jestli vaše dítka rybě zrovna neholdují, zkuste jim připravit originální kapří hranolky, které můžou zobat k bramborovému salátu nebo kaši.

Autor: archiv

K receptu si připravte:
filety z kapra, 2 rozšlehané vejce, strouhanku,  hladkou mouku, olej, sůl

Postup:
Připravené filety z kapra očistíte a zbavíte kostí. Z vykostěného filetu odřízněte spodní část břicha. Řez veďte z místa, kde končily dlouhé kosti vedoucí od hřbetu kapra. Tato část břicha je jedinou částí ryby, kde nejsou vůbec žádné kosti a nehrozí tak nebezpečí, že je děti spolknou. Další výhodou je i to, že tento kus není cítit typickým „kapřím odérem“. Jakmile máte břišní část kapra připravenou, zbavte jí kůže a dobře očistěte. Poté z čistého masa nakrájejte proužky podobné hranolkům. Maso lehce osolte a obalte v klasickém trojobalu. Smažte dozlatova při 180 °C.

Připravil: Jiří Konhefr, spolumajitel Food Story

 

Tip na netradiční předkrm: BRUSCHETTA S KAKI

a
Autor: archiv

Jako luxusní vánoční předkrm, který hosty navnadí na další chody, můžete podávat bruschettu s exotickým ovocem kaki Persimon Bouquet a mozzarellou.

K receptu si připravte:
plátky staršího chleba nebo ciabatty, olivový olej, kaki Persimon Bouquet, mozzarellu

Postup:
Plátky ciabatty potřete olivovým olejem, pokladete na kostičky nakrájeným kaki a mozarellou. Pečete 10-15 minut v předehřáté troubě na 190 – 200 stupňů, dokud se sýr nerozteče a ciabatta je nahnědlá a křupavá. Je to jednoduché a přesto vynikající.

 

Tip na dezert: MAKOVÉ OPÉKANCE 

a
Autor: archiv

Vánočka je stará dobrá klasika, ale proč nepřekvapit i jiným sladkým pečivem? Uvidíte, že opékance si zamiluje celá rodina. A na přípravu stačí jen 4 ingredience!

K receptu si připravte:

1/2l mléka, 150g másla, 200 práškového cukru, 300g mletého máku

Postup:
Na opékance si nejdříve připravte klasické kynuté těsto: do 2 dl vlažného mléka s 1/2 lžičky cukru rozdrobte droždí. Přikryjte, dejte do tepla a nechejte vykynout. Mezitím si do mísy prosejte  400 g hladké mouky a osolte ji špetkou soli. Přidejte vykynutý kvásek a vše zpracujte na středně tuhé těsto – podle potřeby přidejte ještě trochu mléka. Po vykynutí těsto rozdělte na menší části, ze kterých následně tvořte válečky o tloušťce palce. Hotové válečky rozložte na plech vystlaný pečícím papírem a nechejte cca  10 – 15 minut kynout. Po vykynutí pečte válečky na 170 – 190 stupňů dokud nezezlátnou. Upečené válečky rozkrájejte na 2 cm dlouhé kousky a vložte je do keramické mísy. Půl litru mléka uvařte a přelijte jím upečené kousky v míse. Mléko však musí být vroucí! Poté posypejte cukrem a mákem. Kdo chce, může část cukru nahradit medem. V druhém kastrůlku si mezitím ohřejte máslo a na závěr celou směs zlehka přelijte.