Ačkoliv grilování na dřevěném uhlí má v Česku stále své pevné místo, většina lidí při nákupu sáhne po plynovém grilu. Snáz se roztopí a uhasí a nemusíte se „peklovat“, když vám uhlí dojde nebo zvlhne, kouří a nechce hořet. Pro balkony a grilování na terasách nebo i v interiéru se zas hodí grily elektrické, které nespalují kyslík ani nekouří. Příznivci klasiky pak sahají po moderních grilech se speciálními systémy usnadňujícími zapalování. To totiž potrápí u grilů na dřevěném uhlí nejvíce.

5 zásad perfektního grilování

Díky dnešním grilům a příslušenství už při grilování nejde jen o propečené klobásy. Možnosti jsou nekonečné. I se sebelepším grilem a příslušenstvím ale nemusí být výsledek úplně ideální. Poradíme vám, čeho se vyvarovat.

1. Před každým grilováním důkladně vyčistěte rošt i gril od zbytků, které by se mohly připalovat.

2. Nenechte odkapávající šťávy hořet. Maso, ze kterého odkapává marináda nebo tuk, negrilujte přímo nad uhlíky nebo hořáky.

3. Nekrájejte maso hned a nechte ho odpočinout. Maso se ještě dopéká, i když už není na grilu. Před krájením počkejte 5–10 minut, aby se maso dodělalo.

4. Nespěchejte a nechte gril rozpálit. Důležité je to především u grilů na uhlí, protože než se uhlíky rozehřejí, vypouští nezdravé látky, které se vám dostanou i do jídla.

5. Grilujte raději čerstvé maso a zeleninu místo uzenin. Látky obsažené v některých uzeninách se totiž při vyšších teplotách mohou změnit v rakovinotvorné sloučeniny.

Aby se maso nepřichytávalo

Když se vám maso přilepí k roštu, je to k uzoufání. Nejen že se plátek masa ošklivě potrhá, ale jeho zbytky se pak na grilu připalují a ovlivňují chuť a vůni všeho, co na rošt dáte potom. Jestli se maso přichytává, ovlivňují tři základní věci.

Čistota – Ke špinavému grilu se jídlo připaluje snáz. Před každým grilováním rošt nejdříve vypalte a očistěte kartáčkem.

Olej – Předtím, než začnete grilovat, potřete rozpálený gril kuchyňským olejem. Stačí ho pomocí kleštiček přetřít kuchyňskou utěrkou lehce namočenou v oleji.

Teplota – Předtím, než dáte na gril jídlo, musí být rošt pořádně rozpálený. Povrch masa se pak při dotyku s roštem zatáhne a nechytá se na něj.