Při správném postupu je grilování zdravý, dokonce i dietní způsob kuchyňské úpravy. Jídlo se zkrátka nesmaží v tuku. Pro to, aby bylo možno označit grilování za zdravé, je ovšem třeba se vyhnout dvěma rizikům:

Prvním je hoření odkapávajících šťáv. Pokud k němu dochází, vznikají nebezpečné karcinogenní látky, které navíc kazí chuť připravovaného jídla. Mezi nejzávažnější karcinogeny patří benzo(a)pyren, který se tvoří právě rozkladem tuku odkapávajícího z grilovaného masa na rozžhavené uhlí. Vzniklé spaliny jsou teplým vzduchem zpět vyneseny na potravu, kterou kontaminují. Zabránit se tomu dá použitím grilovacích tácků.

Druhým rizikem jsou nebezpečné spaliny, které vznikají při hoření dřeva. „Při výběru dřeva na zátop je lepší volit nesmolnaté druhy, nehodí se například borovice,” vysvětluje Václav Bartoš ze společnosti Outdoorchef.

5 tipů pro zdravější grilování

1) Gril před používáním vždy důkladně očistěte od všech zbytků z předchozího grilování.

2) Zásadní je, aby odkapávající šťávy nehořely. Toho docílíte díky technologicky vyspělému grilu na plyn či dřevěné uhlí, případně také grilovacími deskami či tácy, které odkapávající šťávy zachycují. Pokud ovšem budou příliš blízko zdroji žáru, může vzplanout i tuk či marinády v nich zachycené.

3) Je dobré vědět, že v přímém žáru - přímo nad žhavými uhlíky - lze grilovat pouze některé druhy masa, například steaky. Pro přímé grilování jsou nevhodná masa, ze kterých se vypéká hodně tuku, jako je třeba krkovice nebo kuřecí, stejně jako marinovaná masa. Ta je potřeba grilovat nepřímo.

4) Zásadní je práce s teplotou. Každé maso vyžaduje trochu jiný přístup, ale obecně se dá říct, že zpočátku je důležité mít dostatečně vysokou teplotu, při níž je možné maso zprudka opéct a zachovat tak jeho maximální šťavnatost. Je však důležité v následující fázi propékání žár snížit, aby na povrchu nevznikala spálená místa.

5) Grilujte čerstvé maso místo uzenin, karcinogenní látky se totiž tvoří obzvlášť snadno v uzeném mase v kombinaci s vysokou teplotou.