Grilování je podle průzkumů nejoblíbenějším způsobem trávení volného času Čechů a Evropanů obecně. Jednotlivé národy se sice liší v chutích a surovinách, které na gril pokládají, ale společné mají to, že vládci grilu jsou jednoznačně muži. Pokud byste prošli deset domácností věnujících se právě grilování, nejvýš v jednom případě bude stát za grilem žena a možná v druhém z deseti případů budou grilovat žena a muž společně. Zbývajících osm grilovacích párty bude výhradně v režii hlavy rodiny. Je to možná tím, že příprava pokrmů na grilu je rychlá a výsledek efektivní. Navíc se grily vyvinuly za poslední dobu natolik, že nejspíš muže i přitahují v některých ohledech podobně jako rychlé vozy. Jsou dokonalé designem i technologiemi.

GRIL ZA DESETITISÍCE

Dokonalý design není v sortimentu grilů ničím novým. Grilovalo se před desetiletími, griluje se dnes a často sofistikované přístroje se jen přizpůsobují moderním požadavkům, které si žádají i dokonalý vzhled. Už na první pohled zaujmou kvalitními materiály – používá se ušlechtilá nerezová ocel či exotické dřevo, tvary či třeba pastelovými barvami, nemluvě o pokročilých technologiích, které umožní připravovat pokrmy snáz či zdravěji než v dobách minulých. K mání jsou dnes malé grily v cenových relacích od pár stokorun až po skutečně luxusní „stroje“ třeba za sto tisíc. Ať už se jedná o gril elektrický, plynový či na dřevěné uhlí, bývají současné výrobky nejen ozdobou zahrady, ale zároveň jsou konstruované tak, aby příprava pokrmů na nich byla co nejohleduplnější k potravinám a lidskému zdraví. Nepřepaluje se na nich tuk z masa, což je ten nejdůležitější nešvar nesprávného grilování. Moderní grily umožňují více možností pro přípravu různých surovin, nabízejí pohodlnou manipulaci i obsluhu, disponují promyšlenými odkládacími či úložnými prostory. Grilování s nimi je zkrátka opravdová zábava.

NEJEN STEAKY

Moderní je tedy připravovat pokrmy na kvalitním a také hezkém grilu, trendem je ale i pestré menu. Pokud grilujete stále dokola jen plátky masa, nejste in! A také – grilování rozhodně není nevhodné pro děti. Staráte-li se o svůj gril a zabráníte tak připalování starého tuku, což je zdroj zdraví nebezpečných zplodin, pak můžete připravit lahůdku i pro nejmenší, a to v podobě třeba steaku z kuřecího nebo krůtího masa či zeleniny. Teenageři pak ocení gyros na špejli nebo hamburger z mletého masa, pro dospělé labužníky můžete připravit klidně krevety, nebo sýr. A pozor! Na grilu lze nachystat i sladký moučník! Grilované banány jsou to nejjednodušší, pro pokročilé to může být sladký koláč s jablky a dalo by se pokračovat. Fantazii se zkrátka meze nekladou. Odborníci z řad vyhlášených kuchařů jen upozorňují na častý nešvar českého grilování – připravujeme pokrmy zbytečně pikantní. Nejdůležitější přitom je brát ohledy na všechny zúčastněné, tedy nejen děti, ale i ty, kteří pikantnost steaku zkrátka neocení.

NEJEN MASO

Grilovacím akcím stále vládne kvalitní hovězí maso, které stačí osolit, hodit na rozpálený gril a těšit na dokonalou chuť kvalitního steaku. Grilovat ale můžete další suroviny: kromě všech druhů masa včetně třeba skopového nebo zvěřiny a masa mletého samozřejmě uzeniny, ale také ovoce, zeleninu – samotnou či třeba plněnou mletým masem nebo sýrem, ryby, mořské plody i pečivo.

ČÍSLA OD GRILU

96 % Čechů už grilování někdy zažilo

98 % z tohoto množství grilování zažívá několikrát do roka

83 % v takovém množství případů grilují pouze muži

9 % je množství situací, kdy grilují ženy i muži společně

8 % je zastoupení žen, které obsluhují gril