Pokud natvrdo uvařená vejce budete skladovat v lednici při teplotě mezi 5–10 stupni Celsia, budou použitelná až 10 dní. Jestliže je však máte na misce v kuchyni, snězte je co nejdřív. „Při pokojové teplotě je riziko zkažení velké,“ tvrdí Josef Duben ze Státní veterinární správy a radí vejce zpracovat a sníst nejpozději do dvou až tří dnů od pomlázky. „Když budete dávat vajíčko malému dítěti, doporučuji zvláště žloutek podávat po malých kouscích. Všichni víme, že může způsobit dušení,“ nabádá Duben.

Ani dospělí by ale vejce neměli jíst jako o závod. Podle odborníků můžou zdraví lidé jíst bez obav o své zdraví jen průměrně tři vejce týdně! A to včetně těch, která jsou obsažena v potravinách, tedy třeba v pečivu a těstovinách. Na druhou stranu ale kromě nebezpečného cholesterolu vejce obsahují i prospěšné minerální látky a vitaminy.

Vaječné recepty najdete ZDE >>

Výživové hodnoty

Bílkoviny: 7,5 g (důležité pro svalovou hmotu)
Tuk: 6,5 g (podílí se na stavbě mnoha struktur v lidském těle)
Vápník: 32,5 g (podporuje zuby a kosti)
Cholesterol: 230 mg ( pomáhá tělu zpracovávat tuky)
Vitamin A: 157,9 mg (reguluje růst, udržuje zdravou pokožku)
Vitamin D: 1,7 mg (důležitý pro pevné kosti)
Železo: 1,2 mg (je zodpovědné za dopravu kyslíku v těle)