„Nebyl jsem nikdy silný natolik, abych musel hubnout. Zlom nastal až v roce 2008, kdy jsem přestal cvičit a začal nekontrolovatelně přibírat,“ vzpomíná dnes. Sám se několikrát pokoušel zhubnout, ale bezvýsledně. Místo toho jeho váha stále rostla. V roce 2013 se proto poprvé rozhodl vyhledat odbornou pomoc. „Jenže v té době jsem žil s partnerem, který mě psychicky týral a nechtěl, abych zhubnul,“ říká. Pokusů o zhubnutí tedy zanechal a znovu se na specializovanou kliniku se vrátil až v roce 2020. „Důvod byl jednoduchý. Chtěl jsem být znovu ten mladý, sebevědomý muž jako před lety, a ne se pořád jen bát, že se do ničeho nevejdu,“ vypráví. „Pamatuji si dobře, jak v roce 2021, půl roku před operací, už jsem nezapnul ani 3XL košili. Vzteky jsem ji roztrhal a sám sobě před zrcadlem nafackoval. Byla to velmi bizarní a bezvýchodná situace,“ popisuje.

Z žaludku je trubice

„Ondřejovi jsme doporučili plikaci žaludku – laparoskopicky prováděnou operaci, při níž se pomocí speciálních nástrojů zavine oblast velkého zakřivení žaludku, takže se z něj stane trubice a žaludek má mnohem menší objem,“ vysvětluje primářka OB Kliniky MUDr. Petra Šrámková a dodává: „Výhodou tohoto zákroku je mj. i fakt, že do těla není nutné zavádět žádný cizí materiál a ani nedochází k nezvratnému odstranění velké části většinou zdravého orgánu, jako se to děje při podobném zákroku pro léčbu obezity. A navíc pacient jde po zákroku domů. Hned po operaci musí začít dodržovat upravený jídelníček.“

Ze 160 na 92

A výsledek? „Kdysi jsem vážil i 160 kilo. Před zákrokem to bylo 148 kilogramů a dneska mám 92 kilogramů,“ říká Ondřej. Díky operaci tak shodil 56 kilogramů a úbytek váhy se projevil i na jeho fyzickém zdraví. „Nic mě netíží ani neomezuje. Dobře se mi dýchá, cukr, tlak i cholesterol mám výborné,“ říká. „A samozřejmě skvělé jsou i ostatní věci – můžu jít na jakoukoliv společenskou akci a nemusím se bát, jestli se vejdu ke stolu, můžu jít do divadla, aniž bych se bál, že budu omezovat ostatní a nemusím se ani bát, že se nevejdu na sedačku v letadle. Své zkušenosti s novým štíhlým životem sdílím na svém instagramu a navíc mám práci snů,“ usmívá se sympatický Ondřej.

Psychická příprava

„Před operací jsem začal chodit pěšky, snažil jsem se jíst menší porce a přemýšlet o tom, co jím. A hlavně, jsem začal sledovat módu a motivoval se tím, že jsem si začal nakupovat oblečení velikosti XL,“ říká s tím, že dnes už nosí většinou velikost L. „Moje největší příprava tak byla psychická,“ dodává. A co by vzkázal všem, kteří o hubnutí teprve přemýšlejí? „Neváhejte a běžte za svým zdravějším já!“ Podle psycholožky Ivy Belasové je Ondřej jedním z velmi úspěšných pacientů, kteří absolvovali bariatrickou plikaci. „Měla jsem možnost sledovat jeho fyzickou i psychickou. Jeho cesta nebyla snadná, ale překonal všechny překážky a dnes je z něj zcela jiný Ondřej. Mám z jeho úspěchu velkou radost,“ uzavírá Ondrův příběh psycholožka. 

Foto archiv Ondřeje, OB Klinika